niedziela, 15 maja 2011

Kiwi górą

Dziś polecam deser w takim wydaniu. Pomysł Dorothy:)


Składniki (porcja na 4 desery):
  • śmietana 30% lub 36%
  • śmietan-fix
  • ciasteczka np. Pieguski (ok 6 sztuk)
  • cukier puder
  • owoc kiwi (ale może być również inny np. truskawka)
 Wykonanie:
Wlewamy śmietanę do miseczki, wsypujemy 4 łyżeczki cukru pudru i opakowanie śmietan-fixu - wszystko miksujemy aż do momentu ubicia śmietany.
Następnie układamy wszystkie w pucharki poczynając od: zgniecionych ciasteczek, ubitej śmietany, pokrojonych kiwi - i tak na przemian aż do napełnienia pucharku.
Czas wykonania ok. 20 minut






wtorek, 3 maja 2011

Ciasto karmelowe

Przygotować:
Duże opakowanie herbatników (20dag)
1,5 paczki krakersów (30 dag)
Masa budyniowa:
4 żółtka
15 dag mąki krupczatki
4 szklanki mleka
10 dag cukru
20 dag masła
Masa karmelowa:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
Masa śmietanowa:
2 łyżeczki żelatyny
500 ml śmietany 36%
2 łyżeczki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
Do dekoracji:
kilka kostek czekolady
 Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu 2 godziny (co jakiś czas dolewać wodę), a następnie przestudzić. Żółtka i mąkę krupczatkę wymieszać mikserem ze szklanką mleka. Pozostałe 3 szklanki mleka zagotować z cukrem i kostką masła. W czasie gotowania wlać mleko z żółtkami i mąką. Mieszając, gotować wszystko razem na małym ogniu do chwili, aż powstanie gęsta masa budyniowa (jeżeli nie jest gładka, można ją zmiksować). Herbatnikami wyłożyć dno formy o wymiarach 30x25 cm i rozprowadzić na nich jeszcze ciepłą masę budyniową. Na masie budyniowej rozłożyć warstwę krakersów, wlać na nie przestudzony karmel powstały z mleka w puszcze i rozłożyć następną warstwę krakersów. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać żelatynę, krótką chwilę miksować, aż składniki się wymieszają i tę masę śmietanową rozprowadzić na krakersach. Wierzch posypać startą czekoladą.



Smacznego :)

niedziela, 1 maja 2011

Tiramisu

Dziś skusiłam się i skorzystałam z gotowca Delecty, warto było.
Jedyne w co musiałam się wcześniej zaopatrzyć to jajka, mleko, kawa, aromat migdałowy, amaretto i kakao - reszta znajdowała się w zaczarowanym pudełeczku.
Myślę, że mi się udało:)


Spytałam się męża: - Jakie ciasto mam upiec?
odpowiedział: - Dobre...

I taka była rozmowa, sama zadecydowałam....


Placuszki z piersi kurczaka

Dziś polecam placuszki z piersi kurczaka, w sam raz na obiadek. Przygotowuje się je w miarę szybko i to jest duży plus.


Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 3-4 całe jajka
  • 2 łyzki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 15 dkg sera żółtego
  • olej
  • sól i pieprz
 Zaczynamy od pokrojenia piersi kurczaka w kostkę, oraz starcia sera.
Następnie do miski wrzucamy jajka, mąkę, bułkę tartą, wszystko to miksujemy i dodajemy starty ser oraz pokrojoną pierś kurczaka, do smaku dorzucamy sól i pieprz.
Na rozgrzaną patelnię układamy łyżką placuszki i smażymy aż do zarumienienia.