niedziela, 10 lipca 2011

Ciasto z rabarbarem i bezą

Od kilku dni chodziło za mną ciasto z rabarbarem...skosztowałam takiego w czerwcu na kawce w pijalni Wedla, było tak pyszne, że stwierdziłam iż warto spróbować zrobić coś podobnego w domku. Znalazłam przepis na blogu kulinarne spotkania i zapożyczyłam przepis autorki.
Oczywiście polecam, a oto co mi wyszło



Składniki:
  • 300 g masła
  • 500 g mąki
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 600 g rabarbaru świeżego
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 5 białek
  • 200 g cukru

Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem (wystarczy wymieszać energicznie trzepaczką) i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, wyłożyć na folię spożywczą, zawinąć i odłożyć do zamrożenia. 
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce do formy na tartę (ja piekłam w blaszce 22 x 26 cm), małą część ciasta zostawić na wierzch. Starte ciasto delikatnie rozłożyć na dnie i bokach formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i podpiec ok. 25 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. 
W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 
Na ostudzony spód wyłożyć rabarbar, następnie wyłożyć bezę i zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Całość piec w temp. 170 st. C ok. 40 – 45 min.

I jeszcze kilka moich zdjęć:

piątek, 1 lipca 2011

Ciasto z malinami


 Ciasto z malinami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 16 łyżek oleju
  • 8 łyżek wody
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kg - 1 kg owoców (śliwki, jabłka, maliny) 
  • cukier puder do posypania ciasta
 Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. Do tego dosypywać po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wciąż miksując dolewać wodę i na końcu olej.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na wierzchu rozsypać owoce (połówki śliwek bez pestek, pokrojone na ósemki jabłka lub całe maliny). Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 

Przepis znalazłam w Internecie, niestety nie mogę odnaleźć teraz strony, z której go zaczerpnęłam.
Ale jak widać ciasto wyszło i jest bardzo smakowe, także polecam...malinowo