Od kilku dni chodziło za mną ciasto z rabarbarem...skosztowałam takiego w czerwcu na kawce w pijalni Wedla, było tak pyszne, że stwierdziłam iż warto spróbować zrobić coś podobnego w domku. Znalazłam przepis na blogu kulinarne spotkania i zapożyczyłam przepis autorki.
Oczywiście polecam, a oto co mi wyszło
Składniki:
- 300 g masła
- 500 g mąki
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 600 g rabarbaru świeżego
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 5 białek
- 200 g cukru
Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem (wystarczy wymieszać energicznie trzepaczką) i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, wyłożyć na folię spożywczą, zawinąć i odłożyć do zamrożenia.
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce do formy na tartę (ja piekłam w blaszce 22 x 26 cm), małą część ciasta zostawić na wierzch. Starte ciasto delikatnie rozłożyć na dnie i bokach formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i podpiec ok. 25 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Na ostudzony spód wyłożyć rabarbar, następnie wyłożyć bezę i zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Całość piec w temp. 170 st. C ok. 40 – 45 min.
I jeszcze kilka moich zdjęć: