niedziela, 27 maja 2012

Empanady z bananem i czekoladą

Smaczne, szybkie i łatwe do wykonania.
Pomysł zaczerpnęłam z Kuchennej Półeczki "Kuchnia meksykańska" Marleny Spieler 


Składniki dla 4-6 osób

  • około 8 płatów ciasta francuskiego pokrojonego na kwadratowe kawałki około 10cm (np. ciasto francuskie light HENGLEIN)
  • roztopione masło lub olej do smarowania
  • 2 dojrzałe słodkie banany
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sok z 1-4 cytryny
  • 175-200 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • cukier puder do posypania
  • mielony cynamon do posypania

Wykonanie:
  1. Układać po jednym płaty ciasta przed sobą i smarować olejem lub masłem.
  2. Banan obrać, pokroić w kostkę i włożyć do miski. Dodać cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszać. Dodać czekoladę, znowu wymieszać.
  3. Umieścić parę łyżek nadzienia bananowo- czekoladowego na rogu płata ciasta, następnie złożyć róg, aby powstał trójkąt i zamknąć w nim nadzienie. Dalej zawijać tworząc trójkąty, aż cały płat będzie zużyty.
  4. Oprószyć trójkąty cukrem pudrem i cynamonem. Ułożyć na blasze, powtórzyć czynności z pozostałym ciastem i nadzieniem
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym uprzednio do 190 C około 15 - 20 minut, aż ciasteczka się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i podawać gorące, ostrzegając gości, że nadzienie jest bardzo gorące.
 Pozdrawiam
Agea

Pikantny pieczony łosoś

Dobry pomysł na niedzielny obiadek. 
Przepis zaczerpnęłam z Kuchennej Półeczki "Kuchnia meksykańska" Marleny Spieler


Składniki dla 4 osób:
  • 4 steki z łososia
  • plasterki limonki do dekoracji
Marynata
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • szczypta ziela angielskiego, mielonego
  • szczypta cynamonu, mielonego
  • sok z 2 limonek
  • 1-2 łyżki marynaty z puszki marynowanego chilli chipotle lub butelkowanej salsy z chilli chiptle
  • 1/4 łyżeczki kminku, mielonego
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
Do dodania:
  • cząstki pomidora
  • 3 cebulki dymki, drobno posiekane
  • poszatkowana sałata
Wykonanie:
  1. Aby przygotować marynatę, należy drobno posiekać czosnek i umieścić w misce razem z oliwą z oliwek, zielem angielskim, cynamonem, sokiem z limonki, marynatę chipotle, kminkiem i cukrem. Dodać nieco soli i pieprzu i wymieszać, aby składniki połączyły się.
  2. Obtoczyć łososia w mieszance czosnkowej, następnie włożyć do niemetalowego naczynia z marynatą. Odstawić i marynować przez co najmniej 1 godzinę lub całą noc w lodówce.
  3. Przełożyć do rondla i piec pod uprzednio rozgrzanym grillem przez około 3-4 minuty z każdej strony. Można piec również na grillu.
  4. Przed podaniem wymieszać cząstki pomidora z cebulką. Rozłożyć łososia na talerze, obok umieścić sałatkę z pomidorów i poszatkowaną sałatę. Ozdobić plasterkami limonki i od razu podawać.
 Pozdrawiam
Agea

Biszkopciki czekoladowe

Pomysł zaczerpnęłam z "Kuchni Polskiej" z 1956


Składniki:

  • 5 jaj
  • 15 dkg cukru
  • 10 dkg mąki
  • 5 dkg grubo posiekanych migdałów
  • 5 dkg startej czekolady
  • 1/2 łyżki octu (6%)
  • 3 dkg cukru grysiku
  • 2 dkg masła
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę dodając ocet.
  2. Migdały posiekać.
  3. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka warstwami na przemian: pianę, mąkę, migdały i czekoladę lekko wymieszać.
  4. Na blasze wyciskać stożkowate ciasteczka, posypać cukrem gdy lekko przestygną, zdejmować szerokim nożem z blachy.
Ps. ja włożyłam do foremek:)

Pozdrawiam
Agea

Bitki w jarzynach

Przepis wycięty z bardzo starej gazety i znaleziony w starej książce kucharskiej, dlaczego by nie spróbować:)



Składniki:
  • 0,60 kg wieprzowiny bez kości
  • 3 dkg mąki
  • 6 dkg smalcu
  • 2 marchewki
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • kawałek selera (do smaku)
  • 1 cebula
  • 2 kalarepy
  • sól
Wykonanie:
  1. Wieprzowinę umyć, pokroić w plastry, zbić, osolić, otoczyć w mące, zrumienić na gorącym tłuszczu.
  2. Jarzyny umyć, oczyścić, wypłukać, zetrzeć na grubej tarce.
  3. Włożyć do rondla jarzyny i bitki, podlać wodą, dusić razem pod przykryciem tak dlugo, dopóki jarzyny i mięso nie będą miękkie. (około 1,5 godziny).
Pozdrawiam
Agea

niedziela, 6 maja 2012

Murzynek

Wszyscy wiedzą, że jestem uzależniona od czekolady. Mogłabym ją jeść i jeść. Dlatego chciałam chociaż raz spróbować czegoś innego. W planach był sycylijski placek z pomarańczy i cytryny, prawie się udało. Prawie bo zapomniałam dodać 1 składnika i wyjęłam ciasto z piekarnika po 5 minutach aby szybko naprawić swój błąd - niestety to też był błąd. Co prawda się upiekło ale raczej było nie jadalne.
Weekend bez ciasta, to niemożliwe:( Musi coś być, pomyślałam oczywiście o czymś czekoladowym. Murzynek - hmm, tylko gdzie jest mój przepis. Oczywiście nie znalazłam. W książkach, które mam nie ma takiego cuda, więc przeszukałam internet. Musiałam mieć w domu wszystkie składniki, bo drugi raz nie widziało się iść do sklepu.



Znalazłam wspaniały przepis, polecam Wam stronę ofenimin.pl - zakładka kuchnia - 
Cytuję tu też za stroną,

Składniki:
- 1 kostka masła/margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 1 aromat do ciasta (np.rumowy)
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
  • W rondelku zagotować margarynę z cukrem i kakao, nastpnie dodać wodę. 
  • Z tak wytworzonej polewy czekoladowej odlać pół szklanki. Polewę ostudzić. 
  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do polewy wraz z jajkami, dokładnie wymieszać.
    Murzynek piecze się  50 minut w temp. 180 C. 
  • Po upieczeniu polać pozostawioną polewą czekoladową.
Udekorowałam cukrowym maczkiem:) 


Smacznego

Bliny babci Wandzi

Dziś coś domowego w sam raz na niedzielne poranne śniadanko. 
Przepis od babci męża a dżemik porzeczkowy od rodziców. 
Czy może być coś bardziej pysznego:)



Przepis na dwa bliny średniej wielkości
Składniki:
  • 5 jaj
  • 1 łyżka cukru pudru
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
Wykonanie:
  • Ubić pianę z 5 białek i 1 łyżką cukru pudru
  • W drugim naczyniu mieszamy mikserem 5 żółtek, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, szczyptę soli i łyżeczkę olejku waniliowego
  • Wkładamy ubitą pianę do drugiego naczynia i delikatnie mieszamy, aż połączą się wszystkie składniki
  • Tak przygotowane ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię, zmniejszamy ogień. Smażymy do zarumienienia ok 35-40 minut w trakcie 1 raz przewracamy.
Smacznego



Wegetarianska zapiekanka Janice

Jakiś czas temu mężuś zainspirowany serialem Davida Chasea "Rodzina Soprano" zakupił Książkę kucharską Rodziny Soprano opracowaną przez Artiego Bucco. Troszkę się zbieraliśmy do wypróbowania przepisów, ale na szczęście się udało i mogliśmy się cieszyć jednym z dań polecanych na niedzielny obiad:)
Jedynym problemem był zakup sera pecorino romano lub parmigiano-reggiano musieliśmy go zastąpić innym zółtym serem.


Cytuję przepis za książką...
Składniki dla 6-8 osób:
  • 280 g pieczarek
  • duża cebula
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki puree z pomidorów
  • 4 listki bazylii
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3/4 szkl. zielonego groszku
  • 450 g makaronu ziti
  • sól
  • 3/4 szkl. świeżego startego sera pecorino romano lub parmigiano-reggiano
  • 3/4 szkl. sera ricotta
  • 225 g mozzarelli
Wykonanie:
  • Obrane pieczarki płuczemy szybko pod zimną bieżącą wodą, potem odsączamy, lekko suszymy i kroimy w półcentymetrowe plasterki.
  • Przygotowujemy sos; posiekaną w kostkę cebulę smażymy na oliwie, aż się przyrumieni. Dodajemy pieczarki i posiekany czosnek, smażymy, aż pieczarki lekko zbrązowieją (około 10 minut). Dodajemy pomidorowe puree, bazylię, sol i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Na koniec dodajemy groszek.
  • W dużym garnku zagotowujemy 4 litry osolonej wody. Wrzucamy ziti i gotujemy al dente. Odsączony makaron przekładamy do miski i mieszamy z 2 i 1/4 szklanki sosu i 1/2 szklanki startego sera.
  • Połowę makaronu przekładamy do płytkiego naczynia do zapiekania, posypujemy serem ricota, polewamy 3/4 szklanki sosu i posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę. Układamy pozostałą część makaronu, polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. (Zapiekanka może stać w lodówce kilka godzin lub nawet całą noc. Wyjmujemy ja 30 minut przed włożeniem do piekarnika).
  • Pieczemy makaron w temperaturze 180 C około 45 minut, potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15-30 minut (sos powinien wrzeć przy krawędziach naczynia). Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy i podajemy po 15 minutach.
 Smacznego

*"Książka kucharska rodziny Soprano" Arti Bucco. Świat Książki. Biblioteka Gazety Wyborczej.