piątek, 17 sierpnia 2012

Leniwe pierogi

Czasami nachodzi taka chęć na domowe jedzonko, takie kojarzące się trochę z dzieciństwem.
Dziś w roli głównej wystąpią leniwe pierożki wg. rodzinnego przepisu.


Składniki:
  • 60 dkg twarogu 
  • 2 jajka
  • 10 dkg mąki
  • 2 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 dkg tartej bułki
  • masło
Wykonanie:
  1.  Ser przepuścić przez maszynkę, wymieszać z żółtkami, dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną i białko ubite na sztywną pianę.
  2. Na stolnicy posypanej mąką, uformować okrągły placek
  3. Nożem ukroić podłużne paski, które następnie należy jeszcze pokroić poziomo na ukos.
  4. Natychmiast gotować wrzucając partiami do wrzącej lekko osolonej wody.
  5. Gdy wypłyną wyjąć ostrożnie łyżką i odcedzić.
  6. Podawać z masłem i zrumienioną tartą bułką.
 Pozdrawiam
Agea