niedziela, 23 września 2012

Makaron z sosem pomidorowym i łososiem

Tak mnie jakoś dzisiaj naszło na coś rybnego. Może ostatni wyjazd z zielono-szkolny ma coś z tym wspólnego albo po prostu ot taka zachcianka. 
Nie robiłam według przepisu książkowego, tylko bardziej z głowy...a wyszło coś takiego...


Składniki (na 2 porcje):

- dzwonek łososia podsmażony na patelni
- 3 duże pomidory, spażone, obrane i pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- makaron np. tagliatelle
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka

Wykonanie:
- smażymy rybę na patelni (przyprawiamy solą i pieprzem)
- zdejmujemy rybę z patelni i wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej sparzone i obrane), dodajemy wszystkie przyprawy, przecier pomidory, czosnek - wszystko cały czas smażymy na patelni, sprawdzając smak.
-gotujemy makaron al dente
Następnie układamy na talerzu makaron, polewamy pomidorowym sosem i rozdrabniamy wcześniej przysmażonego łososia:)

Pozdrawiam
Agea