niedziela, 11 sierpnia 2013

Ryba w sosie curry


Skusiła mnie siostra, więc wypróbowałam i polecam...
Przepis znaleziony tu smakujswiat.tvn.pl
cytuję

Przepis dla 4 osób

przygotowanie 15 minut

całkowity czas 15 minut

Składniki:

800 g dorsza – pokrojonego w kostkę ok. 5cm x 2cm

1 mała żółta papryka – pokrojona w drobną kostkę

1 mała zielona papryka – pokrojona w drobną kostkę

1 mała czerwona papryka – pokrojona w drobną kostkę

1 cebula – drobno posiekana

250 ml mleka kokosowego

1 mały pęczek kolendry

1 łyżka curry

2 łyżki oleju  szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Wymieszaj paprykę z cebulą i podsmaż na mocnym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj mleko kokosowe i dorsza pokrojonego na kawałki, a całość posyp curry.Następnie delikatnie odwróć rybę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj kolendrę, sól i pieprz do smaku, a potem dokładniej wymieszaj.
 Podawaj z ryżem lub chlebem.

Pozdrawiam
Agea

czwartek, 8 sierpnia 2013

Naleśniki kanadyjskie z syropem klonowym


Inspiracją do ich zrobienia był prezent, który dostałam od koleżanki, która zamieszkuje ten daleki kraj...
syrop klonowy

Przepis zaczerpnęłam z bloga http://obiadkidomowe.blox.pl/
sprawdziłam i mogę Wam polecić:)

Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 jajo
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru (waniliowy, puder lub zwykły)
1 łyżka oleju

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy i porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię. Ciasta lejemy tyle żeby były grubsze niż zwykłe placki naleśnikowe.
No a później smażymy z obydwu stron aż nabiorą złotego koloru, ...
a gdy wylądują już na naszym talerzu polewam syropem klonowym.




Pozdrawiam
Agea