wtorek, 31 grudnia 2013

Ryba po grecku


Składniki:

RYBY
- 700 g filety z mintaja lub dorsza
- mąka, 2 jajka, bułka tarta, 
- olej do smażenia ryby
- 0,5 cytryny

FARSZ
- 1 kg marchewki
- 2 cebule
- kawałek selera i pietruszki
- sól, pieprz, papryka
- pieprz w ziarnkach
- 0,5 szkl. wody
- 0,5 szkl. oleju
- 1 łyżka cukru
- mały słoiczek przecieru pomidorowego

Wykonanie:
RYBY: dzielimy filety na mniejsze części, które potniej przyprawiamy solą, pieprzem i cytryną.
zanurzamy rybę w mące, później jajku a na końcu w bułce tartej.
Smażymy.

FARSZ: do garnka wlewamy wodę i olej - podgrzewamy; 
marchewki obieramy i ścieramy na grubej tarce, cebulę, kawałek selera i pietruszki kroimy w kostkę - wrzucamy do zagotowanej wody z olejem;
doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką i pieprzem w ziarenkach
prużymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając

Gdy farsz jest gotowy układamy w naczyniu np. żaroodpornym na przemian warstwami marchew, ryba, marchew, ryba....




piątek, 6 grudnia 2013

Chrupiące czekoladki


Przepis na 30 czekoladek

Składniki:
- 150 g mlecznej czekolady
- 100 g płatków kukurydzianych

Wykonanie:
Przygotowanie mlecznej czekolady: Posiekaj czekoladę nożem możliwie najdrobniej, wtedy wszystko się rozpuści. Włóż 2/3 startej czekolady do szklanej salaterki. Umieść ją nad rondelkiem z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało dna rondelka. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
---
Wysyp płatki kukurydziane do niewielkiej miseczki i pokrusz je.
Wypełnij silikonowe foremki rozpuszczoną czekoladą do ok. 3-4 mm wysokości.
Pozostałą czekoladę polej płatki i ostrożnie wymieszaj, aby dobrze się nią pokryły.
Dopełnij foremki płatkami w czekoladzie, lekko ugniatając.
Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej a następnie wyjmij czekoladki z foremek.
* Czekoladki można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni.
Nie można ich wstawiać do lodówki, ponieważ rozmiękną.