niedziela, 10 lipca 2011

Ciasto z rabarbarem i bezą

Od kilku dni chodziło za mną ciasto z rabarbarem...skosztowałam takiego w czerwcu na kawce w pijalni Wedla, było tak pyszne, że stwierdziłam iż warto spróbować zrobić coś podobnego w domku. Znalazłam przepis na blogu kulinarne spotkania i zapożyczyłam przepis autorki.
Oczywiście polecam, a oto co mi wyszło



Składniki:
  • 300 g masła
  • 500 g mąki
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 600 g rabarbaru świeżego
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 5 białek
  • 200 g cukru

Masło rozpuścić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do letniego tłuszczu. Żółtka utrzeć z cukrem (wystarczy wymieszać energicznie trzepaczką) i dodać do tłuszczu. Zagnieść ciasto, wyłożyć na folię spożywczą, zawinąć i odłożyć do zamrożenia. 
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce do formy na tartę (ja piekłam w blaszce 22 x 26 cm), małą część ciasta zostawić na wierzch. Starte ciasto delikatnie rozłożyć na dnie i bokach formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i podpiec ok. 25 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. 
W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 
Na ostudzony spód wyłożyć rabarbar, następnie wyłożyć bezę i zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Całość piec w temp. 170 st. C ok. 40 – 45 min.

I jeszcze kilka moich zdjęć:

2 komentarze:

  1. wygląda pysznie! na pewno skorzystam z przepisu :O)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na ciasto jest rewelacyjny !!!! Smakuje nieziemsko i bajecznie :-) Polecam wszystkim !

    OdpowiedzUsuń