niedziela, 28 sierpnia 2011

Sos spaghetti, nasz domowy


Składniki:
  • 5 kg papryki
  • 3 kg pomidorów
  • cały czosnek
  • 0,7 kg cebuli
  • 4 małe koncentraty pomidorowe (z Włocławka KZPOW- bo najlepsze)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia, ostra papryka
Przepis na ok. 16 słoiczków średniej wielkości

Wykonanie:

Należy przygotować bardzo duży garnek, na dno wlać troszkę wody - aby przykryć dno.
Po kolei kroić paprykę i obrane ze skórek pomidory, na przemian wsypując do garnka, powoli też doprawiając przyprawami. Dodajemy zgniecione ząbki czosnku. Cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni do zeszklenia a następnie dorzucamy do reszty składników- co jakiś czas mieszamy.
Aby sos był gęsty, odlewamy nadmiar wody/sosu i dodajemy na koniec koncentraty - także gotujemy i mieszamy.
Na koniec sprawdzamy jeszcze smak, jeśli chcemy dodajemy przyprawy wg. naszego uznania.

Dekowanie:

Wlewamy/wkładamy sos do słoiczków, zakręcamy je  i następnie układamy w dużym garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików oraz przełożonym ściereczką (aby słoiki podczas gotowania się nie stłukły) - gotujemy 15 minut.
Po tym czasie wykładamy słoiki i odwracamy je denkiem do dołu, alby sprawdzić czy dobrze się zamknęły:)

Smacznego:)))

1 komentarz: