sobota, 6 sierpnia 2011

Kruche ciacho ze śliwkami


Składniki:
  • kostka margaryny Kasia (250g)
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1kg śliwek 

Wykonanie:

Margarynę pokroić nożem na kawałki, dodać trochę mąki i jajka, zagniatać ciasto. Potem stopniowo dosypywać mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Gdy ciasto będzie już zagniecione (o jednolitej konsystencji) owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu ciasta kroimy je na plastry i wykładamy na wcześniej wyłożoną papierem dużą blachę - niedużą część ciasta zostawiamy bo posłuży nam do posypania śliwek.
Następnie nakładamy wydrylowane śliwki (skórką do dołu). Posypujemy startym kawałkiem ciasta, wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 40 - 60 min. 


2 komentarze:

  1. Ostatnio unikam słodyczy ;-) Nawet nieszczególnie mam na nie ochotę ;-) W każdym razie Twoje ciacho spowodowało w moich ustach śliniotok ;DDDDD
    na pewno wypróbuję!!! I nawet spróbuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, mniam...:-) ale pysznie:-)lubię ciasta ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń