niedziela, 10 sierpnia 2014

Chutney pomidorowy





Składniki:
1,5 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnków 3/4 szklanki octu winnego po 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej 25 dag cukru łyżeczka soli

Wykonanie:

Sparzone wrzątkiem pomidory obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki, razem z drobno pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem rozprażyć w rondlu. Dodać sól, przyprawy i połowę octu, mieszając gotować na małym ogniu 20-25 minut. Zagotować pozostały ocet z cukrem, trochę odparować, wlać do sosu, wymieszać i gotować dalsze 20 minut.Gorący chutney rozlać do wyparzonych słoiczków, pasteryzować około 10-15 minut. (Przepis na 4 słoiki)

pozdrawiam
Agea

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz