środa, 15 października 2014

Risotto z kalafiorem



To jedno z moich ulubionych dań bezmięsnych, robiłam je już kilka razy ale nigdy nie zapisałam przepisu "ku pamięci" na swoim blogu. Czynię to dziś, i może ktoś z Was się też skusi.
Mnie skusiła Aneta z bloga Ziółko w kuchni i właśnie ją zacytuję

Składniki (na około 4 porcje):
  • 600 g kalafiora
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego (z 1 kostki)
  • 2 -3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • świeża kolendra do posypania
Wykonanie:
  • Kroimy kalafiora na mniejsze kawałki.
  • Wlewamy oliwę na patelnię, podgrzewamy i dodajemy przyprawy: curry, garam masala, kurkumę.
  • Wsypujemy kalafiora na patelnię i podsmażamy ok. 2-3 minut.
  • Dosypujemy ryż i podsmażamy aż będzie przezroczysty.
  • Przygotowujemy bulion, którym zalewamy stopniowo ryż i kalafiora (możemy to zrobić bezpośrednio na patelni lub przełożyć ryż z kalafiorem do garnka z bulionem) - co chwila mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie wodę.
  • Dolewamy mleko kokosowe i całość mieszamy. Gotujemy ok. 15-20 minut - do momentu aż kalafior i ryż będą miękkie.
  • Na koniec dla smaku posypujemy kolendrą.

Pozdrawiam
Agea











4 komentarze:

  1. Twój przepis na kalafiora brzmi bardzo zdrowo, w moim błogosławionym stanie to wręcz wskazane :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. mamy podobne stany i polecam, mimo iż tam trochę przypraw jest, ale gdy się je są delikatne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny i prosty przepis oj chyba skusze się na danie Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)http://mylookbeauty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam kalafiora w takim polączeniu, ale skusze sie !
    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń