To jedno z moich ulubionych dań bezmięsnych, robiłam je już kilka razy ale nigdy nie zapisałam przepisu "ku pamięci" na swoim blogu. Czynię to dziś, i może ktoś z Was się też skusi.
Mnie skusiła Aneta z bloga Ziółko w kuchni i właśnie ją zacytuję
Składniki (na około 4 porcje):
- 600 g kalafiora
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego (z 1 kostki)
- 2 -3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- świeża kolendra do posypania
Wykonanie:
- Kroimy kalafiora na mniejsze kawałki.
- Wlewamy oliwę na patelnię, podgrzewamy i dodajemy przyprawy: curry, garam masala, kurkumę.
- Wsypujemy kalafiora na patelnię i podsmażamy ok. 2-3 minut.
- Dosypujemy ryż i podsmażamy aż będzie przezroczysty.
- Przygotowujemy bulion, którym zalewamy stopniowo ryż i kalafiora (możemy to zrobić bezpośrednio na patelni lub przełożyć ryż z kalafiorem do garnka z bulionem) - co chwila mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie wodę.
- Dolewamy mleko kokosowe i całość mieszamy. Gotujemy ok. 15-20 minut - do momentu aż kalafior i ryż będą miękkie.
- Na koniec dla smaku posypujemy kolendrą.
Pozdrawiam
Agea
Twój przepis na kalafiora brzmi bardzo zdrowo, w moim błogosławionym stanie to wręcz wskazane :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie
Kasia
mamy podobne stany i polecam, mimo iż tam trochę przypraw jest, ale gdy się je są delikatne:)
OdpowiedzUsuńFajny i prosty przepis oj chyba skusze się na danie Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)http://mylookbeauty.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam kalafiora w takim polączeniu, ale skusze sie !
OdpowiedzUsuńhttp://lesia-rekodzielo.blogspot.com
Pozdrawiam :)