sobota, 14 lutego 2015

Krówki


Tak chciałam coś słodkiego, że aż nie wytrzymałam i zaczęłam szukać...i  znalazłam.
Olga Smile na swoim blogu podrzuciła przepis na krówki, a że składników za wiele nie potrzeba to się skusiłam
Ku pamięci, bo pewnie nie skończy się na jednym razie zapisuję sobie składniki, cytując za Olgą

Składniki:
• 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

• 1 szklanka cukru
• 50 g masła

Wykonanie:
1. Wlewamy zawartość puszki na patelnię, podgrzewamy i dodajemy cukier.
 Ciągle mieszamy gotując masę do czasu aż stanie się złota. Później dodajemy wtedy masło i mieszamy ponownie bardzo dokładnie.
2. Na małą blachę układamy folię spożywczą lub papier do pieczenia, który smarujemy masłem, przelewamy masę krówkową. Studzimy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki. Kroimy na kawałki i trzymamy w zimnie, żeby masa była dość twarda i zwarta.

1 komentarz: