Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1-2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy (4 łyżeczki)
- makaron świderki (150-200g)
- ser żółty np. gouda (ok. 150g)
- olej
- pieprz, sól, papryka
+ naczynie żaroodporne
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy al dente a w międzyczasie przygotowujemy składniki do zapiekanki:
2. Kroimy pierś z kurczaka w kostkę a pomidora i paprykę w paski
3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pierś, doprawiany solą, pieprzem i papryką, lekko podsmażamy , następnie dorzucamy pokrojonego pomidora z papryką.
Dusimy około 10 -15 minut i przekładamy na chwilę np. do miski
4. Cebulę kroimy na piórka, wrzucamy na rozgrzaną olejem patelnię. Gdy cebulka lekko się zarumieni dokładamy pierś z kurczaka z pomidorami i papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy. Możemy dodać troszkę wody (tak żeby była odrobina sosu)
5. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, polewamy przygotowanym farszem i posypujemy startym serem.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C - 20 minut.
Na koniec możemy udekorować bazylią:)
Smacznego
Agea
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz