Szukałam i znalazłam chyba ten najlepszy z najlepszych przepisów
Podzieliła się nim Kaeru na stronie MniamMniam.pl
i ku pamięci zapisuję go w swoim kulinarnym pamiętniku, bo czuję, że często będę z niego korzystać (no chyba, że nauczę się go w końcu na pamięć)
więc cytuję za Kareu...
Składniki:
- 200g masła (dobrej jakości)
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 szkl. mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
Połowę mąki dodać do masła i dalej ucierać.
Przełożyć na blat, dodawać stopniowo pozostałą mąkę.
*Ciasto jest dosyć kruche i konsystencja zależy od miękkości masła. Im dłużej wyrabiamy w rękach tym bardziej miękkie sie robi.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykrawać foremkami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 stopni przez 10-15 minut w zależności od wielkości.
Ciasto podczas wałkowania kruszy się - taka jego uroda. Żeby ułatwić sobie pracę można je wałkować od razu na papierze i podzielić na ciastka radełkiem lub nożem.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykrawać foremkami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 stopni przez 10-15 minut w zależności od wielkości.
Ciasto podczas wałkowania kruszy się - taka jego uroda. Żeby ułatwić sobie pracę można je wałkować od razu na papierze i podzielić na ciastka radełkiem lub nożem.
Smacznego!!!
Agea
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz