"Pasztet bez mięsa specjalnie dla Ciebie :)"
Taką wiadomość otrzymałam od męża, no i jak tu takiego miłosnego listu nie potraktować poważnie...
Przepis pochodzi od koleżanki z pracy i został już wypróbowany przez inne osoby:)
Sobotni letni poranek, kuchnia...zaczynamy...i teraz można cieszyć się pysznym śniadaniem...
polecam
A przepis jego brzmiał:
Pasztet z cukinii
- 3 szklanki startej na dużych oczkach i mocno odciśniętej cukinii ( 3 średnie cukinie) -nie obierać cukinii
- 2 duże cebule starte na tej samej tarce co cukinia (cebuli nie odciskamy);
- 20 do 30 dkg startego na dużych oczkach sera żółtego ;
- 3 całe jajka ;
- 1,5 szklanki bułki tartej (ja dałam pół na pół otrębów OWSIANYCH i bułki tartej)
- 1/4 szklanki oleju
- sól, pieprz i całość wymieszać z gałką muszkatołową
Wszystko razem wymieszać.
Piec ok. 1,5 h -2 h, w temperaturze 200C, później zmniejszając do 180C - aż do zrumienienia.
uwielbiam takie pasztety , ja mam inny przepis , a na jaka formę (wymiary) ten pasztecik ?
OdpowiedzUsuńzmieściło się w 12x30cm:)
Usuńale mi apetytu narobiłaś, wypróbuję:-))))
OdpowiedzUsuń