wtorek, 5 stycznia 2016

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i...


Składniki (dla 4 osób):
- 250 g makaronu świderki
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 300 g pieczarek
- pierś z kurczaka ok. 350 g
- 3 ząbki czosnku
- śmietana 12% 250ml
- 1 mały przecier pomidory (ok.70g)
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1-2 kawałki mozzareli (2x125g)
- przyprawy:sól, pieprz, ostra papryka
- oliwa do smażenia


Wykonanie:
1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy
2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy (można dodać przyprawy). 
3. Następnie dokładamy pokrojone w kawałki pieczarki, później paprykę i na końcu pomidora. Całość doprawiamy przyprawami, dodajemy też pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i mieszamy.
4. Dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę i natkę pietruszki.
5. Jeżeli patelnia jest wystarczająco duża dokladamy makaron i mieszamy. Jeżeli nie, sos z warzywami i kurczakiem oraz makaron łączymy w naczyniu żaroodpornym. W tym momencie dorzycamy też pokrojoną w kostkę mozzarellę. 
6. Wkladamy do piekarnika na ok. 10-15 min (180C) - aż do roztopienia się sera.

Wyszło sycie i smakowicie:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz