wtorek, 5 stycznia 2016

Deser Noworoczny



Co by tu zrobić, tak na szybko i na słodko...w końcu Nowy Rok trzeba powitać smakowicie:)
Przeszukiwałam Internet aż w koncu do głowy przyszedł mi pomysł lekko zaczerpnięty z robienia Tiramisu ale reszta to już calkowita improwizacja...i wyszlo naprawdę dobrze:)
dlatego mogę polecić


Składniki (na 4 salaterki):
- serek mascarpone 250g
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1-2 mandarynki
- 1 średni banan
- garść orzechów włoskich
- garść mgdalów
- 1-2 łyżki kakao
- 1-2 małe opakowania herbatników petiberi

Wykonanie:
1. Przygotowanie kremu:  
- połącz dwa żółtka z 2 łyżkami cukru pudru - miksuj aż krem zrobi się prawie biały (kogel-mogel)
- do białka dodaj szczyptę soli i dwie łyżki cukru pudruj - ubij je na sztywną pianę
Do zmiksowanych żółtek dodaj serek mascarpone i połączyć w jednolitą kremową masę. Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie przemieszać. 
Na czas przygotowania dalszych składników krem można schować do lodówki.
2. Przygotowanie owoców: banana kroimy w talarki lub kostkę, mandarynkę obieramy i rozdzielamy na kawałki
3. Przygotowanie pozostałych składników: herbatniki łamiemy na mniejsze cząstki, orzechy włoskie jeśli są w dużych kawałkach możemy pokroić.
4. Układanie warstw: Na dno salaterki wkładamy krem, następnie dosypujemy herbatniki, orzechy włoskie i banany - posypujemy kakao
następnie nakładamy ponownie warstwę kremu posypujemy herbatnikami, mandarynką i migdałami - posypujemy kakao
Jeśli zostanie Nam jeszcze trochę kremu możemy ułożyć kolejną warstwę i posypać ją kakao

Możemy oczywiście użyć zupełnie innych owoców, ale akurat za oknem zima więc istnieją pewne ograniczenia...choć w tym składzie składniki komponowały się naprawdę smakowicie...
dlatego ku pamięci deser zapisuję w swoim pamiętniku:)



Pozdrawiam
Agea

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz