Na święta wielkanocne postanowiłam przygotować słodkość w postaci jabłecznika:)
składniki
przepis na małą blachę
Zaczęłam od obrania i starcia jabłek na grubej tarce, dodałam do nich 1/2 szklanki cukru i wstawiłam do lodówki (najlepiej na 30 minut).
Później zabrałam się do zagniecenia ciasta: mąki, margaryny, 2 całych jajek, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, 1/2 cukru.
Wysmarowałam blachę margaryną, posypałam bułką tartą i wyłożyłam na nią gotowe ciasto. Na ciasto ułożyłam starte jabłka a na to pierzynkę:
- 2 białka i 1 łyżka cukru pudru - ubite -
Tak zapiekałam wszystko w temperaturze 180 C przez około 45-50 minut
przepis na małą blachę
- 1,5 szkl. mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 2 całe jajka
- pół torebki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 4 jabłka
- 2 białka (od jajek)
- cukier puder
- bułka tarta
Zaczęłam od obrania i starcia jabłek na grubej tarce, dodałam do nich 1/2 szklanki cukru i wstawiłam do lodówki (najlepiej na 30 minut).
Później zabrałam się do zagniecenia ciasta: mąki, margaryny, 2 całych jajek, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, 1/2 cukru.
Wysmarowałam blachę margaryną, posypałam bułką tartą i wyłożyłam na nią gotowe ciasto. Na ciasto ułożyłam starte jabłka a na to pierzynkę:
- 2 białka i 1 łyżka cukru pudru - ubite -
Tak zapiekałam wszystko w temperaturze 180 C przez około 45-50 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz