poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Jabłecznik pod pierzynką

Na święta wielkanocne postanowiłam przygotować słodkość w postaci jabłecznika:)

składniki
przepis na małą blachę
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 całe jajka 
  • pół torebki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jabłka
  • 2 białka (od jajek)
  • cukier puder
  • bułka tarta

Zaczęłam od obrania i starcia jabłek na grubej tarce, dodałam do nich 1/2 szklanki cukru i wstawiłam do lodówki (najlepiej na 30 minut).
Później zabrałam się do zagniecenia ciasta: mąki, margaryny, 2 całych jajek, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, 1/2 cukru.
Wysmarowałam blachę margaryną, posypałam bułką tartą i wyłożyłam na nią gotowe ciasto. Na ciasto ułożyłam starte jabłka a na to pierzynkę:
- 2 białka i 1 łyżka cukru pudru - ubite -
Tak zapiekałam wszystko w temperaturze 180 C przez około 45-50 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz