wtorek, 3 maja 2011

Ciasto karmelowe

Przygotować:
Duże opakowanie herbatników (20dag)
1,5 paczki krakersów (30 dag)
Masa budyniowa:
4 żółtka
15 dag mąki krupczatki
4 szklanki mleka
10 dag cukru
20 dag masła
Masa karmelowa:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
Masa śmietanowa:
2 łyżeczki żelatyny
500 ml śmietany 36%
2 łyżeczki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
Do dekoracji:
kilka kostek czekolady
 Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować na małym ogniu 2 godziny (co jakiś czas dolewać wodę), a następnie przestudzić. Żółtka i mąkę krupczatkę wymieszać mikserem ze szklanką mleka. Pozostałe 3 szklanki mleka zagotować z cukrem i kostką masła. W czasie gotowania wlać mleko z żółtkami i mąką. Mieszając, gotować wszystko razem na małym ogniu do chwili, aż powstanie gęsta masa budyniowa (jeżeli nie jest gładka, można ją zmiksować). Herbatnikami wyłożyć dno formy o wymiarach 30x25 cm i rozprowadzić na nich jeszcze ciepłą masę budyniową. Na masie budyniowej rozłożyć warstwę krakersów, wlać na nie przestudzony karmel powstały z mleka w puszcze i rozłożyć następną warstwę krakersów. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać żelatynę, krótką chwilę miksować, aż składniki się wymieszają i tę masę śmietanową rozprowadzić na krakersach. Wierzch posypać startą czekoladą.



Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Oooo! fajnie u Ciebie/u Was?/, pyszne przepisy i piękne zdjęcia... będę zaglądała, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń