Przepis na 8-10 porcji
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego (może być też kurczak, cielęcina, schab)
- 0,5 kg pieczarek (które zastępują chinskie grzyby moon)
- 0,5 kg papryki
- 0,25 kg cebuli
- sos sojowy
- mąka ziemniaczana
- 0,5 główki czosnku
- imbir
- sól
- pieprz
- ostra papryka do smaku
Wykonanie:
- Wszystkie produkty kroimy na drobne kawałki.
- Mięso przygotowuje się poprzedniego dnia. Pokrojone kawałki wkładamy do miski i dodajemy do nich: 1 łyżeczkę imbiru, 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Tak przygotowane mięso odstawiamy na noc do lodówki by przeszło przyprawami i nabrało smaku.
- Następnego dnia na mocno rozgrzaną patelnię z 2-3 łyżkami oleju sojowego lub oliwy wrzucamy mięsko z przyprawami i szybko podsmażamy.
- Następnie przekładamy do dużego garnka w którym potrawa będzie się dusiła.
- Na tej samej patelni, równiez mocno rozgrzanej podsmażamy następnie pieczarki.
- Później w ten sam sposób smażymy cebulę a na końcu paprykę.
- Gdy wszystkie składniki są już w garnku dodajemy do nich pół główki rozgniecionego czosnku i szklankę wody oraz sos sojowy (mniej więcej 4 łyżki), sól i pozostałe przyprawy: pieprz, imbir, paprykę. Wszystko dusimy na wolnym ogniu.
- Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozbełtanej w wodzie, co sprawia, że sos jest szklisty i wygląda apetycznie.
Przygotowanie ryżu:
Do wołowiny po chińsku dodaje się ryż ugotowany tradycyjnym sposobem: 1 szklankę ryżu podsmaża się w garnku na odrobinie oleju i zalewa dwiema szklankami wody z kostką rosołową i solą do smaku.Gdy ryż wchłonie wodę owija się garnek kocami, następnego dnia ryż będzie jeszcze gorący.
Do tego oryginalnego dania najlepiej smakuje czerwone wino lub piwo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz