środa, 15 lutego 2012

Wołowina po chińsku


Przepis na 8-10 porcji

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa wołowego (może być też kurczak, cielęcina, schab)
  •  0,5 kg pieczarek  (które zastępują chinskie grzyby moon)
  • 0,5 kg papryki
  • 0,25 kg cebuli
  • sos sojowy
  • mąka ziemniaczana
  • 0,5 główki czosnku
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka do smaku
Wykonanie:
  1. Wszystkie produkty kroimy na drobne kawałki.
  2. Mięso przygotowuje się poprzedniego dnia. Pokrojone kawałki wkładamy do miski i dodajemy do nich: 1 łyżeczkę imbiru, 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Tak przygotowane mięso odstawiamy na noc do lodówki by przeszło przyprawami i nabrało smaku.
  3. Następnego dnia na mocno rozgrzaną patelnię z 2-3 łyżkami oleju sojowego lub oliwy wrzucamy mięsko z przyprawami i szybko podsmażamy. 
  4. Następnie przekładamy do dużego garnka w którym potrawa będzie się dusiła.
  5. Na tej samej patelni, równiez mocno rozgrzanej podsmażamy następnie pieczarki.
  6. Później w ten sam sposób smażymy cebulę a na końcu paprykę.
  7. Gdy wszystkie składniki są już w garnku dodajemy do nich pół główki rozgniecionego czosnku i szklankę wody oraz sos sojowy (mniej więcej 4 łyżki), sól i pozostałe  przyprawy: pieprz, imbir, paprykę. Wszystko dusimy na wolnym ogniu. 
  8. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozbełtanej w wodzie, co sprawia, że sos jest szklisty i wygląda apetycznie.
Przygotowanie ryżu:
Do wołowiny po chińsku dodaje się ryż ugotowany tradycyjnym sposobem: 1 szklankę ryżu podsmaża się w garnku na odrobinie oleju i zalewa dwiema szklankami wody z kostką rosołową i solą do smaku.
Gdy ryż wchłonie wodę owija się garnek kocami, następnego dnia ryż będzie jeszcze gorący.

Do tego oryginalnego dania najlepiej smakuje czerwone wino lub piwo.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz