niedziela, 24 czerwca 2012

Lody waniliowe

Jak lato, to nie może zabraknąć oczywiście lodów:)
Przepis zaczerpnęłam z tego miejsca.
A moje wyszły tak


Składniki (na 0,5 l lodów):
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • ok. 100 g śmietany kremówki lub np. 22 %
Wykonanie:
  • Mleko zagotować z 2/3 częściami cukru ziarenkami laski wanilii. Wrzucić też resztę wanilii aby mieć większy aromat. Potem po zagotowaniu wyjąć.
  • Żółtka ubić na jasną masę z pozostałym cukrem.
  • Gorące mleko wlać do żółtek i cały czas mieszać, a następnie ponownie do garnka i podgrzać aż zgęstnieje. Należy uważać by się nie zagotowało! Po ostygnięciu wymieszam ze śmietaną a potem włożyć do zamrażalki. Po 3-4 godzinach powinny być gotowe do spożycia:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz