Sezon truskawkowy już rozpoczęty:)
Przeszukując sieć natknęłam się babeczki z truskawkami.
Sprawdziłam i polecam...
Składniki
(na 15 babeczek)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 30 dag truskawek
Wykonanie:
- W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Natomiast w drugiej misce zmiksować krótko jajka, dodawać powoli cukier i cały czas miksować (tak jak na biszkopt), potem dodać olej, śmietanę i wszystko jeszcze raz krótko zmiksować.
- Opłukane i osuszone truskawki pokroić na małe kawałeczki (podobne do kwadracików), dodać do mąki i wymieszać. Następnie połączyć z masą jajeczną (delikatnie, krótko mieszając, tak aby truskawki nie pogniotły się i nadal były lekko oprószone mąką). W tym momencie włączyć piekarnik na 175 stopni C.
- Formę na babeczki (muffinki) wyłożyć papierowymi papierkami (papilotkami). Ciasto przełożyć do papilotek. Babeczki piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 35 (do 40) minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
źródło przepisu: http://www.ciasta.net/
jutro je robię! truskawki czekają w lodówce :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń