Mamy lato, więc szkoda by było nie skorzystać z jego darów. Ta pora roku kusi bogactwem smaków i kolorów - dziś w roli głównej porzeczki i agrest.
Przepis zaczerpnęłam stąd, pozwolę go sobie zacytować.
Składniki:
ciasto kruche:
150g mąki pszennej
150g mąki orkiszowej
2 jajka
1 żółtko
150 g masła
300g porzeczek
100g agrestu
kruszonka:
100g mąki pszennej
50 g mąki orkiszowej
100 g cukru
150 g masła
Wykonanie:
- Na ciasto kruche łączymy ze sobą składniki, masło rozcieramy aby złączyło się z resztą, dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
- Na blaszce rozcieramy masło i kładziemy papier do pieczenia.
- Rozkładamy ciasto, równomiernie i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
- Porzeczki pozbawiamy ogonków, tak samo agrest. Posypujemy je kilkoma łyżkami cukru i zostawiamy na kilka minut.
- W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mąkę i cukier mieszamy z rozpuszczonym masłem.
- Na ciasto wyjęte z piekarnika kładziemy owoce z cukrem, posypujemy je kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut (zależy od tego, czy brzegi nie będą się zbyt rumienić).
źródło przepisu: http://czarownica-agata.blogspot.com
słodka tarta z kwaśnymi owocami i jest pysznie
OdpowiedzUsuńoj tak, chociaż trochę kalorii w niej jest, no ale są też owoce...
UsuńWygląda pysznie i pewnie pięknie pachnie:)
OdpowiedzUsuńO mniam, zjadłabym. PIękna!:)
OdpowiedzUsuń