Czasami nachodzi taka chęć na domowe jedzonko, takie kojarzące się trochę z dzieciństwem.
Dziś w roli głównej wystąpią leniwe pierożki wg. rodzinnego przepisu.
Składniki:
- 60 dkg twarogu
- 2 jajka
- 10 dkg mąki
- 2 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 dkg tartej bułki
- masło
Wykonanie:
- Ser przepuścić przez maszynkę, wymieszać z żółtkami, dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną i białko ubite na sztywną pianę.
- Na stolnicy posypanej mąką, uformować okrągły placek
- Nożem ukroić podłużne paski, które następnie należy jeszcze pokroić poziomo na ukos.
- Natychmiast gotować wrzucając partiami do wrzącej lekko osolonej wody.
- Gdy wypłyną wyjąć ostrożnie łyżką i odcedzić.
- Podawać z masłem i zrumienioną tartą bułką.
Pozdrawiam
Agea
mmmmm smakowite :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ag
Jej, cudne są. Dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Oj jak dawno ich nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń