piątek, 6 grudnia 2013

Chrupiące czekoladki


Przepis na 30 czekoladek

Składniki:
- 150 g mlecznej czekolady
- 100 g płatków kukurydzianych

Wykonanie:
Przygotowanie mlecznej czekolady: Posiekaj czekoladę nożem możliwie najdrobniej, wtedy wszystko się rozpuści. Włóż 2/3 startej czekolady do szklanej salaterki. Umieść ją nad rondelkiem z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało dna rondelka. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
---
Wysyp płatki kukurydziane do niewielkiej miseczki i pokrusz je.
Wypełnij silikonowe foremki rozpuszczoną czekoladą do ok. 3-4 mm wysokości.
Pozostałą czekoladę polej płatki i ostrożnie wymieszaj, aby dobrze się nią pokryły.
Dopełnij foremki płatkami w czekoladzie, lekko ugniatając.
Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej a następnie wyjmij czekoladki z foremek.
* Czekoladki można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni.
Nie można ich wstawiać do lodówki, ponieważ rozmiękną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz