Składniki:
RYBY
- 700 g filety z mintaja lub dorsza
- mąka, 2 jajka, bułka tarta,
- olej do smażenia ryby
- 0,5 cytryny
FARSZ
- 1 kg marchewki
- 2 cebule
- kawałek selera i pietruszki
- sól, pieprz, papryka
- pieprz w ziarnkach
- 0,5 szkl. wody
- 0,5 szkl. oleju
- 1 łyżka cukru
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
Wykonanie:
RYBY: dzielimy filety na mniejsze części, które potniej przyprawiamy solą, pieprzem i cytryną.
zanurzamy rybę w mące, później jajku a na końcu w bułce tartej.
Smażymy.
FARSZ: do garnka wlewamy wodę i olej - podgrzewamy;
marchewki obieramy i ścieramy na grubej tarce, cebulę, kawałek selera i pietruszki kroimy w kostkę - wrzucamy do zagotowanej wody z olejem;
doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką i pieprzem w ziarenkach
prużymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając
Gdy farsz jest gotowy układamy w naczyniu np. żaroodpornym na przemian warstwami marchew, ryba, marchew, ryba....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz