Zamarzyło mi się w Sylwestra zrobić coś na co na co dzień czasu kompletnie brak, choć może z drugiej strony to i dobrze, bo przecież od tych słodkości to kilogramów raczej nie ubywa.
Zainspirowana zdjęciami z książeczki "Czekolada" z Kuchennej Półeczki autorstwa Jacqueline Bellefontaine postanowiłam wypróbować kolejny przepis...
Deser lodowy z bananami
przepis na 2 porcje
przepis na 2 porcje
Składniki:
na SOS czekoladowy
30 g czekolady do gotowania
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka rumu, brandy lub amaretto
1 łyżeczka masła
na deser
100 ml śmietany kremówki
6 gałek lodów np. waniliowych, czekoladowych
2 małe banany
40 g posiekanych migdałów
2 wafelki do dekoracji
Wykonanie sosu: roztapiamy czekoladę w rondelku na małym ogniu, dodajemy masło, miód a na końcu np. amaretto. Cały czas mieszamy.
Wykonanie deseru: ubijamy śmietankę, kroimy banany, siekamy migdały.
Przygotowanie deseru do podania: układamy porcję lodów, bananów, sosu czekoladowego, bitej śmietany i migdałów, później kładziemy kolejną taką samą warstwę...na końcu możemy posypać odrobiną startej czekolady i położyć wafelka.
Smacznego
Agea
Smacznego
Agea
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz