sobota, 24 maja 2014

Placki warzywne z dipem czosnkowo-ziołowym



Co by tu zjeść gdy za oknem takie upały....hmm
Przeglądając ostatni numer "Sielskiego życia" (polecam:) znalazłam obiadową inspirację, a ponieważ ostatnio nie zajadam się mięsnymi potrawami to pomyślałam, 
że to jest to czego właśnie szukałam...i to był strzał w 10, dlatego ku pamięci muszę go mieć u siebie:)

Przepis na placki warzywne
Składniki:
- 200 g kalarepy
- 600 g młodych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- mąka (ok. 4 -5 łyżek)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2-3 łyżki masła

Wykonanie: 
- obieramy kalarepę i ziemniaki a następnie je ścieramy na drobnej tarce
- ziemniaki i kalarepę mocno wyciskamy, a następnie dodajemy jajka, śmietanę i mąkę.
- wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- na patelni rozgrzewamy masło i formujemy placuszki, smażymy je na złotobrązowo. Każdy z placków odwracamy jeden raz na drugą stronę i również smażymy na złoto.

Przepis na dip czosnkowo-ziołowy
Skladniki:
- 0,5 ogórka
- 1-2 ząbki czosnku
- garść świeżych ziół np. szczypiorek
- 150 g jogurtu
- 150 g twarożku
-1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu
- pieprz

Wykonanie: 
- na tarce ścieramy ogórka
- siekamy czosnek i zioła
- wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jogurt, twarożek, olej, ocet i pieprz.

Podajemy razem z placuszkami

Smacznego:)


źródło: "Sielskie życie" nr. czerwiec-lipiec 3/2014, str. 76




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz