odważyłam się i zrobiłam
i smakowało, tylko u mnie z białymi szparagami (bo innych akurat nie było)
---
przepis zaczerpnęłam ze strony zwegowani.pl
cytuję, ku mojej pamięci, bo na pewno jeszcze raz zrobię
Składniki na ciasto do tarty:
- - szklanka mąki,
- - 100 g margaryny,
- - jajko,
- - mielona gałka muszkatołowa,
- - sól.
Składniki na warzywne nadzienie quiche:
- - ok. 250 g świeżego szpinaku,
- - pęczek zielonych szparagów,
- - pół cukinii (opcjonalnie),
- - 2 cebule,
- - 2 ząbki czosnku,
- - 0,75 szklanki śmietany 18 %,
- - 2 jajka,
- - mielona gałka muszkatołowa,
- - sól, pieprz.
Wykonanie:
- Liście szpinaku myjemy i wrzucamy go wrzącej wody na 3-5 minut. Zblanszowany szpinak siekamy na mniejsze części. Ze szparagów odłamujemy włókniste końcówki. Wkładamy je na 10-15 minut do wrzącej wody i dusimy.
- Poszatkowane cebule i pokrojoną w plastry cukinię smażymy przez parę minut na patelni. Do smażącego się farszu dodajemy szpinak i pokrojone na 2-3 mniejsze części szparagi. Smażymy jeszcze przez chwilę. Po zdjęciu z ognia nadzienie doprawiamy i dolewamy śmietanę rozmieszaną z jajkami i czosnkiem.
- Wszystkie składniki ciasta łączymy. Rozwałkowane ciasto o grubości ok. 0,5 cm przekładamy do formy na tartę i smarujemy białkiem.
- Ciasto na tartę pieczemy w 180° C przez parę minut. Gdy się zarumieni, wyjmujemy ciasto z piekarnika, by dodać farsz ze śmietaną. Quiche pieczemy w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut.
- Tartę ze szpinakiem i szparagami podajemy ciepłą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz