To jeden z moich ulubionych sosów... zazwyczaj kończyło się na zamówieniu u chińczyka lub na tym dostępnych w słoiczkach...a teraz sama spróbowałam zrobić.
Zainspirowałam się pomysłem udostępnionym tu przez reng, tylko troszkę zmodyfikowałam: np. zmniejszyłam ilość cukru, dodałam ananasa, pędy bambusa:)
Jeśli macie ochotę spróbujcie:)
Składniki (4 porcje):
pierś z kurczaka - 400-500g
skrobia kukurydziana - pół kubka (kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością)
jajko
olej do smażenia
sól, pieprz, papryka chilli
Składniki na sos:
cukier - pół szklanki (można mniej)
ocet jabłkowy - 1/3 szklanki
ketchup - 4 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
czosnek granulowany -1 łyżka lub 1/2 ząbki czosnku
puszka ananasa
pędy bambusa
marchewka - 1 mała
Jako dodatek:
ryż
Wykonanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę w dość duże kawałki o boku
2-3cm.
2. Kurczaka solimy i pieprzymy, możemy posypać również papryczką chilli.
3. Obtaczamy kurczaka dokładnie w skrobi kukurydzianej.
4. Następnie obtaczamy w jajku i wkładamy na rozgrzaną patelnię.
Smażymy, aż się zarumieni.
5. Po smażeniu kurczaka przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć go z tłuszczu.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem lub oliwą i przekładamy do niego kurczaka.
Kurczak odpoczywa a my robimy sos
1. Do miski wsypujemy pół szklanki cukru (można mniej), dolewamy 1/3 szklanki octu jabłkowego.
2. Dodajemy keczup, czosnek, sos sojowy. Wszystko mieszamy, żeby składniki się
połączyły a cukier rozpuścił.
3. Dodajemy pokrojonego ananasa, pędy bambusa i pokrojoną w małe paski marchewkę.
4. Tak przygotowany sosem zalewamy kurczaka, możemy trochę przemieszać aby kurczak miał kontakt z sosem z każdej strony.
Włączamy piekarnik na 170°C, bez termoobiegu, grzanie góra/dół.
Pieczemy aż cały sos się zredukuje, czyli około godzinę.
Co jakiś czas zaglądamy do piekarnika i mieszamy.
Uwaga na podmuch octu przy otwieraniu
piekarnika:)
Podajemy z ryżem.
Smacznego
Mmm pychota! Ja uwielbiam takie jedzonko! A mam pytanie, czy nie można tego sosu podgrzewać normalnie w garnku? :)
OdpowiedzUsuń