Smaczne, szybkie i łatwe do wykonania.
Pomysł zaczerpnęłam z Kuchennej Półeczki "Kuchnia meksykańska" Marleny Spieler
Składniki dla 4-6 osób
- około 8 płatów ciasta francuskiego pokrojonego na kwadratowe kawałki około 10cm (np. ciasto francuskie light HENGLEIN)
- roztopione masło lub olej do smarowania
- 2 dojrzałe słodkie banany
- 1-2 łyżeczki cukru
- sok z 1-4 cytryny
- 175-200 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
- cukier puder do posypania
- mielony cynamon do posypania
Wykonanie:
- Układać po jednym płaty ciasta przed sobą i smarować olejem lub masłem.
- Banan obrać, pokroić w kostkę i włożyć do miski. Dodać cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszać. Dodać czekoladę, znowu wymieszać.
- Umieścić parę łyżek nadzienia bananowo- czekoladowego na rogu płata ciasta, następnie złożyć róg, aby powstał trójkąt i zamknąć w nim nadzienie. Dalej zawijać tworząc trójkąty, aż cały płat będzie zużyty.
- Oprószyć trójkąty cukrem pudrem i cynamonem. Ułożyć na blasze, powtórzyć czynności z pozostałym ciastem i nadzieniem
- Piec w piekarniku rozgrzanym uprzednio do 190 C około 15 - 20 minut, aż ciasteczka się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i podawać gorące, ostrzegając gości, że nadzienie jest bardzo gorące.
Pozdrawiam
Agea
Pychota!!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń