niedziela, 27 maja 2012

Empanady z bananem i czekoladą

Smaczne, szybkie i łatwe do wykonania.
Pomysł zaczerpnęłam z Kuchennej Półeczki "Kuchnia meksykańska" Marleny Spieler 


Składniki dla 4-6 osób

  • około 8 płatów ciasta francuskiego pokrojonego na kwadratowe kawałki około 10cm (np. ciasto francuskie light HENGLEIN)
  • roztopione masło lub olej do smarowania
  • 2 dojrzałe słodkie banany
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sok z 1-4 cytryny
  • 175-200 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • cukier puder do posypania
  • mielony cynamon do posypania

Wykonanie:
  1. Układać po jednym płaty ciasta przed sobą i smarować olejem lub masłem.
  2. Banan obrać, pokroić w kostkę i włożyć do miski. Dodać cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszać. Dodać czekoladę, znowu wymieszać.
  3. Umieścić parę łyżek nadzienia bananowo- czekoladowego na rogu płata ciasta, następnie złożyć róg, aby powstał trójkąt i zamknąć w nim nadzienie. Dalej zawijać tworząc trójkąty, aż cały płat będzie zużyty.
  4. Oprószyć trójkąty cukrem pudrem i cynamonem. Ułożyć na blasze, powtórzyć czynności z pozostałym ciastem i nadzieniem
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym uprzednio do 190 C około 15 - 20 minut, aż ciasteczka się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i podawać gorące, ostrzegając gości, że nadzienie jest bardzo gorące.
 Pozdrawiam
Agea

2 komentarze: