Składniki:
przepis na 2 wąskie blaszki:
- 1kg mąki tortowej
- 3/4 szkl. otrębów pszennych
- 3/4 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. siemienia lnianego
- 3/4 szkl. słonecznika
- 1/2 szkl. dyni
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
To wszystko razem wymieszać. Dodać 1 litr wody przegotowanej letniej.
Dodać zaczyn i razem wymieszać, odstawić pod przykrytym ręcznikiem na 2
godziny. Odebrać 3 łyżki zaczynu do słoiczka (w lodówce może stać 2
tygodnie). Blaszki posmarować tłuszczem/można posypać tartą bułką.
Ciasto włożyć do foremek i odstawić na 12 godzin pod przykryciem
(ręcznik). Przed włożeniem do piekarnika (zimnego) posmarować olejem na
wierzchu. Piec w temp. 180 stopni przez 1,5 godz. Wyjąć z piekarnika,
wyjąć z blaszek, ułożyć tak by z każdej strony chleb mógł odparować.
Smacznego!
za przepis dziękuję pani Dorotce:)
Smacznego!
za przepis dziękuję pani Dorotce:)
a jak zrobić zaczyn ?
OdpowiedzUsuńWitaj Avreo, jeśli chodzi o zaczyn to akurat dostałam od kogoś kto też robi chleb, a teraz mam już swój z ostatniego zrobienia.
UsuńZnalazłam podpowiedź tu http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas
dzieki :)
UsuńFajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńperfettojewellery.blogspot.com/