wtorek, 2 kwietnia 2013

Chleb ze słonecznikiem i dynią




Składniki:
przepis na 2 wąskie blaszki:
  • 1kg mąki tortowej
  • 3/4 szkl. otrębów pszennych
  • 3/4 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego
  • 3/4 szkl. słonecznika
  • 1/2 szkl. dyni
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
 
 Wykonanie:
To wszystko razem wymieszać. Dodać 1 litr wody przegotowanej letniej. Dodać zaczyn i razem wymieszać, odstawić pod przykrytym ręcznikiem na 2 godziny. Odebrać 3 łyżki zaczynu do słoiczka (w lodówce może stać 2 tygodnie). Blaszki posmarować tłuszczem/można posypać tartą bułką. Ciasto włożyć do foremek i odstawić na 12 godzin pod przykryciem (ręcznik). Przed włożeniem do piekarnika (zimnego) posmarować olejem na wierzchu. Piec w temp. 180 stopni przez 1,5 godz. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z blaszek, ułożyć tak by z każdej strony chleb mógł odparować.
Smacznego!


za przepis dziękuję pani Dorotce:)

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Witaj Avreo, jeśli chodzi o zaczyn to akurat dostałam od kogoś kto też robi chleb, a teraz mam już swój z ostatniego zrobienia.
      Znalazłam podpowiedź tu http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas

      Usuń
  2. Fajny przepis ;)
    perfettojewellery.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń