Składniki:
- 250 g ciemnej czekolady (zawierającej min. 70% kakao)
- 125 g miękkiego masła
- 6 jajek: 2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek
- 175 g cukru
- 2 łyżki likieru Cointreau
- starta skórka z 1 pomarańczy
- tortownica o średnicy 23 cm
na śmietanowy wierzch:
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub dwie łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżka likieru Cointreau (niekoniecznie)
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao do posypania
Wykonanie:
„Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia.
Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodajcie do niej masło i poczekajcie, aż się rozpuści w czekoladzie, a całość nieco przestygnie.
Ubijcie 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, potem delikatnie dodajcie czekoladę z masłem, likier i skórkę z pomarańczy.
W innej misce ubijcie 4 białka na pianę, a następnie stopniowo dodawajcie 100 g cukru, aż do uzyskania błyszczącej piany, zachowującej swój kształt – ale nie bardzo sztywnej. Najpierw dodajcie kilka łyżek piany z białek do masy czekoladowej, wymieszajcie, a następnie całą masę czekoladową przełóżcie do białek. Wyłóżcie do przygotowanej tortownicy i pieczcie 35-40 minut albo do chwili, gdy ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny. Ostudźcie ciasto w formie lub na metalowej kratce – środek będzie się zapadał w miarę stygnięcia ciasta.
Przed podaniem umieśćcie ciasto wraz z formą na paterze i delikatnie wyjmijcie je z tortownicy. Nie przejmujcie się kruszącymi się i nierównymi brzegami – ciasto powinno przypominać właśnie krater. Ubijcie śmietanę, dodajcie ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy) i likier. Ubijajcie dalej, aż będzie stojąca – ale nie całkiem sztywna. Wypełnijcie zagłębienie ciasta śmietaną, pozwalając jej spływać po bokach. Delikatnie, za pomocą sitka, oprószcie wierzch ciasta kakao.
Przepis pochodzi z książki
"Nigella gryzie"
Nigella Lawson
- 250 g ciemnej czekolady (zawierającej min. 70% kakao)
- 125 g miękkiego masła
- 6 jajek: 2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek
- 175 g cukru
- 2 łyżki likieru Cointreau
- starta skórka z 1 pomarańczy
- tortownica o średnicy 23 cm
na śmietanowy wierzch:
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub dwie łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżka likieru Cointreau (niekoniecznie)
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao do posypania
Wykonanie:
„Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C. Dno tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia.
Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodajcie do niej masło i poczekajcie, aż się rozpuści w czekoladzie, a całość nieco przestygnie.
Ubijcie 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, potem delikatnie dodajcie czekoladę z masłem, likier i skórkę z pomarańczy.
W innej misce ubijcie 4 białka na pianę, a następnie stopniowo dodawajcie 100 g cukru, aż do uzyskania błyszczącej piany, zachowującej swój kształt – ale nie bardzo sztywnej. Najpierw dodajcie kilka łyżek piany z białek do masy czekoladowej, wymieszajcie, a następnie całą masę czekoladową przełóżcie do białek. Wyłóżcie do przygotowanej tortownicy i pieczcie 35-40 minut albo do chwili, gdy ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny. Ostudźcie ciasto w formie lub na metalowej kratce – środek będzie się zapadał w miarę stygnięcia ciasta.
Przed podaniem umieśćcie ciasto wraz z formą na paterze i delikatnie wyjmijcie je z tortownicy. Nie przejmujcie się kruszącymi się i nierównymi brzegami – ciasto powinno przypominać właśnie krater. Ubijcie śmietanę, dodajcie ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy) i likier. Ubijajcie dalej, aż będzie stojąca – ale nie całkiem sztywna. Wypełnijcie zagłębienie ciasta śmietaną, pozwalając jej spływać po bokach. Delikatnie, za pomocą sitka, oprószcie wierzch ciasta kakao.
Przepis pochodzi z książki
"Nigella gryzie"
Nigella Lawson
Dużo pogody ducha i samych ciekawych dzionków w Nowym Roku :D Dziękuję za życzenia :D
OdpowiedzUsuńcudna ta chmurka!
OdpowiedzUsuńA ja od stycznia znowu na dukanie:( idzie oszaleć.
OdpowiedzUsuńJak ja bym zjadła takie czekoladowe ciacho
kiedyś je robiłam w pracy jest mega!!!przepyszne!!
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię ciasta czekoladowe, a moim ulubionym jest brownie. Sztukę pieczenia brownie doskonaliłam długo, bo bardzo późno znalazłam wskazówki https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/
OdpowiedzUsuńDzięki tym poradom moje ulubione ciasto wreszcie wyszło idealnie!