Przepis na 8 porcji
Składniki:
- kurczak (udka, ćwiartki, skrzydełka)
- 2 łyżki stołowe miodu
- 4 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
Wykonanie:
Wyciskamy sok z cytryn, dodajemy musztardę, czosnek i miód - wszystko mieszamy i zostawiamy na parę godzin.
W tym czasie doprawiamy kurczaka solą i pieprzem - wstawiamy do lodówki. Później podsmażamy na dużym ogniu aż do zarumienienia.
Podsmażonego kurczaka zalewamy wcześniej przygotowanym sosem - wstawiamy na parę godzin do lodówki (dobrze jest jeżeli kurczak poleży w sosie przez noc).
Po wyjęciu z lodówki wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na 175 C na 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz