Tak myślalam co by tu zrobić na długi weekend, a ponieważ w domku nie za wiele składników na ten czas posiadam - trochę musiałam poszukać i tak troszkę zmodyfikowałam przepis na muffiny z jabłkami i kandyzowanym imbirem z bloga Kuchnia Agaty:)
Muffinki z jabłkami i rodzynkami
Składniki:
1/3 kostki miękkiego masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 duże jaja
1/2 szklanki mleka
olejek waniliowy
1/3 kostki miękkiego masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 duże jaja
1/2 szklanki mleka
olejek waniliowy
2 jabłka pokrojone w kosteczkę
rodzynki
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
W osobnej misce wymieszać mąkę z
proszkiem do pieczenia i solą.
Do masy maślanej dodawać kolejno jajka.
Wymieszać, dosypać partiami mąkę. Wlać mleko. Delikatnie połączyć.
Wsypać jabłka i rodzynki. Wymieszać, nakładać do foremek.
Piec około 25 minut w temp. 190 oC aż się zarumienią.
Mi wyszło 12 muffinek, a że ciasta jeszcze dużo pozostało, włożyłam do małej formy i również upiekłam:)
*następnym razem muszę dodać zdecydowanie więcej rodzynek
śliczne babeczki.
OdpowiedzUsuńWyszły i bardzo ładne, i naprawdę pyszne :3
OdpowiedzUsuńDziękuję!
super, cieszę się:)
Usuń