niedziela, 1 kwietnia 2012

Szarlotka

Ktoś pochwalił się pyszną szarlotką, a ja przechwyciłam przepis i szybciutko go wypróbowałam,
udało się więc na pewno nie jeden raz ciasteczko zagości w moim domku:)


Składniki:
  • 450 g mąki
  • 350 g masła lub margaryny
  • 165 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 - 1 łyżki przyprawy do szarlotki (lub cynamon)

Wykonanie:
  •  Mieszamy mąkę, 150 g cukru pudru i szczyptę soli. Dodajemy 300 g masła lub margaryny i 2 żółtka. Wszystko ugniatamy.
  • Dzielimy ciasto, z czego 1/3 wkładamy do zamrażalki.
  • Jabłka kroimy na 8 części i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (masłem lub margaryną), posypujemy przyprawą do szarlotki i małą ilością pudru.
  • Wykładamy ciasto na dużą blachę, układamy jabłka i posypujemy resztą ciasta.
  • Zapiekamy ok. 45- 55 minut w temperaturze 170 C.
 Po wyjęciu z lodówki, posypuję cukrem pudrem i wkładam do mikrofalówki na 600 mocy i 30 sekund.
Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach:)

 Pozdrawiam
Agea

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz