Ktoś pochwalił się pyszną szarlotką, a ja przechwyciłam przepis i szybciutko go wypróbowałam,
udało się więc na pewno nie jeden raz ciasteczko zagości w moim domku:)
Składniki:
- 450 g mąki
- 350 g masła lub margaryny
- 165 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 - 1 łyżki przyprawy do szarlotki (lub cynamon)
Wykonanie:
- Mieszamy mąkę, 150 g cukru pudru i szczyptę soli. Dodajemy 300 g masła lub margaryny i 2 żółtka. Wszystko ugniatamy.
- Dzielimy ciasto, z czego 1/3 wkładamy do zamrażalki.
- Jabłka kroimy na 8 części i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (masłem lub margaryną), posypujemy przyprawą do szarlotki i małą ilością pudru.
- Wykładamy ciasto na dużą blachę, układamy jabłka i posypujemy resztą ciasta.
- Zapiekamy ok. 45- 55 minut w temperaturze 170 C.
Po wyjęciu z lodówki, posypuję cukrem pudrem i wkładam do mikrofalówki na 600 mocy i 30 sekund.
Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach:)
Pozdrawiam
Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach:)
Pozdrawiam
Agea
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz