Co by tu z robić z okazji imienin:)
Zainspirowana pięknymi zdjęciami w magazynie "Colour" choć nie tylko o kolorach tam mowa, postanowiłam wykorzystać przepis i minimalnie go zmodyfikować tylko jeżeli chodzi o dodatek w postaci wiórek kokosowych. Coco muffin wyglądały tak smakowicie, że nie mogłam się powstrzymać. Wyobrazicie sobie muffinkę oblana białym lukrem i posypaną wiórkami kokosowymi a na środku srebra cukrowa kulka:)
Solenizant nie przepada za kokosem więc moja wersja jest lukrowa z jednym groszkiem:)
Składniki do muffinek:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka lub jogurtu
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
Składniki do lukru:
- 1 białko jaja
- szklanka cukru pudru
- sok z plasterka cytryny lub ulubiony aromat
+ cukrowe groszki do ozdoby
Wykonanie muffinek:
- Wsypać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski.
- W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki.
- Miksturę dodać do suchych składników i lekko wymieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, aby suche składniki były ledwie wilgotne.
- Przełożyć łyżeczkę do papierowych foremek w specjalnej blasze z otworami - każdą foremkę wypełnić do dwóch trzecich wysokości.
- Piec w temperaturze 200 C, przez 15-20 minut, aż będą złotobrązowe.
- Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wykonanie lukru:
1. Mieszamy mikserem wszystkie składniki: białko, cukier puder i wyciśnięty sok z cytryny.
Muffiny polać lukrem i udekorować groszkami:)
Smaczengo!!!
* przepis pochodzi z Magazynu nie tylko o kolorach "Colour" Nr 2/2010 (7)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz