W ramach inspiracji miesięcznych w marcu wypróbowaliśmy nowy przepis, w wersji oryginalnej zaczerpnięty z tegoż miejsca, my ciutkę na własne potrzeby go zmodyfikowaliśmy i powstało coś na prawdę pysznego.
Składniki:
(dla 2 osób)
• 200 g chińskiego grubszego makaronu
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 200 g chińskiego grubszego makaronu
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 300 g chudego mięsa wołowego
• 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
• 5 plasterków papryczki chilli lub kilka kropli sosu chilli
• 1 łyżeczka imbiru
• kilka sztuk grzybków moon
• 1 marchewka, pokrojona w plasterki (wcześniej podgotowana)
• 1 cebulka ze szczypiorkiem, posiekana
• 3 łyżki sosu sojowego
• 5 plasterków papryczki chilli lub kilka kropli sosu chilli
• 1 łyżeczka imbiru
• kilka sztuk grzybków moon
• 1 marchewka, pokrojona w plasterki (wcześniej podgotowana)
• 1 cebulka ze szczypiorkiem, posiekana
• 3 łyżki sosu sojowego
• kilka kropli sosu chilli
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
- Makaron włożyć do gotującej się i osolonej wody, gotować przez 4 - 5 minut. Odsączyć i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Przełożyć na sitko, dokładnie odsączyć i włożyć z powrotem do garnka
- Rozgrzać patelnię i wlać pozostały olej. Smażyć wołowinę przez 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu (polędwicę wołową wystarczy smażyć przez 1 minutę). Dodać czosnek, papryczkę chilli, imbir, grzybki smażyć przez kolejne kilkanaście sekund. Dodać ugotowaną marchewkę, cebulkę i smażyć przez 2 minuty.
- Dodać sos sojowy, sos chilli, smażyć mieszając 1 minutę. Na patelnię włożyć makaron i mieszać, aż makaron się podgrzeje. Na koniec doprawić dodatkowym sosem sojowym. Przełożyć do misek, posypać posiekanym szczypiorkiem i zaraz podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz