niedziela, 24 czerwca 2012

Pierogi z twarożkiem

Przepis rodzinny na pierożki z twarogiem.


Składniki na ciasto (zagnieśc wszystkie składniki):
przepisna 28 pierogów
  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • woda
  • sól
Składniki na farsz (wszystko mieszamy):
  • 80 dag twarogu (półtłustego)
  • 2 żółtka
  • cukier
 Wykonanie:
  • Przygotowujemy farsz (łączymy wszystkie składniki)
  • Przygotowujemy ciasto (łączymy wszystkie składniki i zagniatamy)
  • Ciasto wałkujemy i wydrążamy np. szklanką kształty kół
  • Wypełniamy ciasto farszem
  • Wrzucamy do gotującej się wody (osolonej). Mieszamy. Wyjmujemy gdy wypłyną.
 Pozdrawiam
Agea

2 komentarze:

  1. wyglądają smakowicie!!!! zwłaszcza, że uwielbiam takie smakołyki :O)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ pięknie zaplecione :) hmmm. może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń