piątek, 9 stycznia 2015

Bruschetta


Hmm, co by tu zrobić na śniadanie...
i tak narodził się pomysł na ciepłą Bruschettę...

Składniki (wersja dla 2 osób):
1 długa bagietka
1 kulka mozzarelli (ok.225g)
1,5 pomidora
0,5 cebuli (lub 1 bardzo mała)
przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:
1. Przygotowujemy miskę, do której wrzucały pokrojone drobno w kostkę pomidory i cebulę. Doprawiamy przyprawami.
2. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i wkładamy pokrojone kawałki bagietki. Pieczemy 5 minut.
3. Wyjmujemy bagietki z piekarnika, zmniejszamy nagrzewanie do 120 stopni.
4. Smarujemy bagietki oliwą z oliwek, nakładamy mieszankę z pomidorów oraz po plasterku mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty.
I gotowe...



Pozdrawiam
Agea

3 komentarze:

  1. Lubie takie połączenie mozzarelli z pomidorami zresztą często się nią zajadam, proste i lekkie i szybki bardzo ciekawy przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam. Smakuje wyśmienicie :) Jestem wdzięczna za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń