piątek, 9 stycznia 2015

Szybkie Burrito Okrasy - sprawdzone


Czas by wypróbować jakiś nowy przepis...zwłaszcza jeżeli są tam pomidory na które ostatnio mam dużą ochotę
Do tego dwa sosy...dlaczego by nie, na początku myślałam, że ten śmietanowy będzie trochę mdły, ale to właśnie on zasmakował mi najbardziej.
Skorzystałam z propozycji Okrasy i nie zawiodłam się, wersja przepisu była na 8 porcji, więc zminimalizowałam ją do 4 porcji a i tak trochę zostało...więc wypróbowałam w wersji z makaronem i też okazało się smakowite.
Ku pamięci zapisuję sobie składniki (na 4 porcje) i wykonanie a poniżej też link do oficjalnej strony z przepisem

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
3-4 ząbków czosnku
400 g pomidorów z puszki
3 łyżeczek ajwaru pikantnego
200 g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej
100 g cebuli białej, drobno pokrojonej
1 pęczek kolendry świeżej, umyte
4 płaty tortilli pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 pomidor
ok. 70 ml oliwy z oliwek
1 g pieprzu cayenne
sól
biały mielony pieprz
0,5 łyżeczki musztardy Dijon
1 limonka sparzona i wyszorowane
1,5 łyżeczki cukru


Wykonanie:
Sos ze świeżych pomidorów
1 dojrzały pomidor kroimy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do miski blendera razem z 0,5 rozgniecionego ząbka czosnku, sokiem z 1/3 limonki, solą, 0,5 łyżeczką musztardy dijon, niewielką ilością oliwy z oliwek, 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry.
Całość miksujemy tak, by powstała jednolita masa, dodajemy 1,5 łyżki oliwy z oliwek, ponownie miksujemy. Przelewamy do miseczki, dekorujemy listkami świeżej kolendry.

Sos śmietanowy
Gęstą kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Farsz do buritto
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (15 ml). Na dobrze rozgrzaną oliwę wrzucamy 1 drobno posiekany ząbek czosnku i 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki. Doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą oraz połową przygotowanej ilości pieprzu cayenne.
Wszystko smażymy do momentu, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Po kilkunastu minutach smażenia przekładamy mięso do miski.
Kolejny 1 ząbek czosnku miażdżymy, a następnie drobno siekamy. Czosnek smażymy razem z drobno pokrojoną cebulą na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek (15 ml). Gdy cebula dobrze się przesmaży, doprawiamy zawartość patelni skórką z limonki (do smaku).
Chwilę smażymy, następnie całość zalewamy pokrojonymi pomidorami z puszki wraz z sokiem (aby wydobyć więcej aromatu i nie dopuścić do zredukowania lub przypalenia sosu, dolewamy trochę wody). Dodajemy biały pieprz, pozostałą ilość pieprzu cayenne, troszeczkę soli i 1,5 łyżeczki cukru oraz sok z 2/3 limonki. Sos redukujemy o połowę (powinien być gęsty i zawiesisty).
Do sosu dodajemy usmażone mięso, fasolę czerwoną, drobno posiekany pęczek świeżej kolendry, drobno posiekany 1 ząbek czosnku. Całość mieszamy. Dodajemy 3 łyżeczki pikantnego ajwaru. Mieszamy. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry i sok z reszty limonki. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając.

Płaty tortilli podgrzewamy na suchej patelni (mniej więcej 20 sekund z każdej strony), aby były plastyczne. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy.
*Podpowiedź jak zawijak na filmie.

Podajemy z sosami: pomidorowym i śmietanowym.



źródło: Film i składniki dostępne na stronie http://kuchnialidla.pl/ a dokładniej tu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz