Czas by wypróbować jakiś nowy przepis...zwłaszcza jeżeli są tam pomidory na które ostatnio mam dużą ochotę
Do tego dwa sosy...dlaczego by nie, na początku myślałam, że ten śmietanowy będzie trochę mdły, ale to właśnie on zasmakował mi najbardziej.
Skorzystałam z propozycji Okrasy i nie zawiodłam się, wersja przepisu była na 8 porcji, więc zminimalizowałam ją do 4 porcji a i tak trochę zostało...więc wypróbowałam w wersji z makaronem i też okazało się smakowite.
Ku pamięci zapisuję sobie składniki (na 4 porcje) i wykonanie a poniżej też link do oficjalnej strony z przepisem
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
3-4 ząbków czosnku
400 g pomidorów z puszki
3 łyżeczek ajwaru pikantnego
200 g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej
100 g cebuli białej, drobno pokrojonej
1 pęczek kolendry świeżej, umyte
4 płaty tortilli pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 pomidor
ok. 70 ml oliwy z oliwek
1 g pieprzu cayenne
sól
biały mielony pieprz
0,5 łyżeczki musztardy Dijon
1 limonka sparzona i wyszorowane
1,5 łyżeczki cukru
Sos ze świeżych
pomidorów
1 dojrzały pomidor kroimy na mniejsze kawałki, następnie
wrzucamy do miski blendera razem z 0,5 rozgniecionego ząbka czosnku, sokiem z
1/3 limonki, solą, 0,5 łyżeczką musztardy dijon, niewielką ilością oliwy z
oliwek, 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry.
Całość miksujemy tak, by powstała jednolita masa, dodajemy 1,5
łyżki oliwy z oliwek, ponownie miksujemy. Przelewamy do miseczki, dekorujemy
listkami świeżej kolendry.
Sos śmietanowy
Gęstą kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, polewamy
niewielką ilością oliwy z oliwek.
Farsz do buritto
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (15 ml). Na dobrze
rozgrzaną oliwę wrzucamy 1 drobno posiekany ząbek czosnku i 0,5 kg mięsa
mielonego z łopatki. Doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą oraz połową
przygotowanej ilości pieprzu cayenne.
Wszystko smażymy do momentu, aż mięso nabierze lekko
brązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Po kilkunastu minutach smażenia
przekładamy mięso do miski.
Kolejny 1 ząbek czosnku miażdżymy, a następnie drobno
siekamy. Czosnek smażymy razem z drobno pokrojoną cebulą na rozgrzanej na
patelni oliwie z oliwek (15 ml). Gdy cebula dobrze się przesmaży, doprawiamy
zawartość patelni skórką z limonki (do smaku).
Chwilę smażymy, następnie całość zalewamy pokrojonymi
pomidorami z puszki wraz z sokiem (aby wydobyć więcej aromatu i nie dopuścić do
zredukowania lub przypalenia sosu, dolewamy trochę wody). Dodajemy biały
pieprz, pozostałą ilość pieprzu cayenne, troszeczkę soli i 1,5 łyżeczki cukru
oraz sok z 2/3 limonki. Sos redukujemy o połowę (powinien być gęsty i
zawiesisty).
Do sosu dodajemy usmażone mięso, fasolę czerwoną, drobno
posiekany pęczek świeżej kolendry, drobno posiekany 1 ząbek czosnku. Całość
mieszamy. Dodajemy 3 łyżeczki pikantnego ajwaru. Mieszamy. Dodajemy 1/2 pęczka
kolendry i sok z reszty limonki. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze chwilę,
często mieszając.
Płaty tortilli podgrzewamy na suchej patelni (mniej więcej
20 sekund z każdej strony), aby były plastyczne. Na tortillę wykładamy farsz,
zawijamy.
*Podpowiedź jak zawijak na filmie.
Podajemy z sosami: pomidorowym i śmietanowym.
źródło: Film i składniki dostępne na stronie http://kuchnialidla.pl/ a dokładniej tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz