piątek, 9 stycznia 2015

Pizza XXL Pascala - sprawdzona



Gwiazdkowy prezent od siostrzyczki stał się inspiracją do wypróbowania przepisu Pascala na pizzę XXL po raz drugi.
Pizza się udała i talerz do zapiekania sprawdził się, w przeciwieństwie do blachy został umyty w mig.
Ku mojej pamięci zapisuję sobie składniki i wykonanie. 
Jedyne co zmieniłam w przepisie to ilość użytych cukinii, zamiast 5 sztuk użyłam tylko 1, bo ostatnim razem sosu było trochę za dużo i ponieważ nie miałam świeżych listków bazylii, to skorzystałam z suszonej ich wersji:)

Składniki:
pomidor pokrojony w plasterki: 1 szt.
oliwa z oliwek: 6 łyżek
salami: 50 g
ostra mielona papryka: szczypta
bazylia: 15 listków
mozzarella pokrojona w plastry: 1 szt.
czarne oliwki: 10 szt.
ser żółty gouda, starty na tarce o małych oczkach: 100 g
woda: 190 ml
drożdże: 30 g
mąka pszenna, przesiana + odrobina mąki do rozwałkowania ciasta: 350 g
cukinia: 1 szt.
pieprz: szczypta
sól: szczypta
cukier: szczypta

Wykonanie:
Ciasto
Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody. Do czystej miski wrzucamy pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy ciepłą wodą (woda nie może być za gorąca, w innym wypadku sparzymy drożdże). Całość dokładnie mieszamy widelcem.

Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodając drożdże, rozpuszczone w wodzie. 

Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja położyłam przy kaloryferze) na mniej więcej 45 minut do 1 godziny - do wyrośnięcia.


Sos

Odkrawamy końce cukinii. Każdą cukinię kroimy na grube plastry. Wrzucamy je do miksera i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowaną cukinię, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Mieszamy, pilnując, żeby się nie przypaliło.Cukinię podsmażamy przez 3-4 minuty bez przykrycia. Mieszamy aż odparuje sok z cukinii.




Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną mąki. Wałkujemy ciasto za pomocą wałka obtoczonego w mące. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

Ścieramy na tarce ser gouda, kroimy pomidora na plasterki, oliwki kroimy w talarki, paski mozzarelli rwiemy na mniejsze kawałeczki.

Na cieście rozprowadzamy równomiernie purée z cukinii i rozkładamy wcześniej przygotowane składniki: trochę startego sera gouda, plasterki pomidora, oliwki pokrojone w talarki, paski mozzarelli porwane na mniejsze kawałeczki, salami i resztę sera gouda.


Całość posypujemy szczyptą ostrej, mielonej papryki i kilkoma listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem i solą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół) na mniej więcej 30-40 minut (sprawdzając co 15 minut).







źródło: Film i przepis Pascala dostępny na http://kuchnialidla.pl/ a dokładniej tu




Pozdrawiam
Agea

1 komentarz:

  1. Pizzy na grubym spodzie nie lubię, ale koniecznie muszę powiedzieć Mężowi (bo pizza to jego popisowe danie :) ) o sosie z cukinii, bo czuję, że będzie nam smakował :)

    OdpowiedzUsuń