Jakiś czas temu mężuś zainspirowany serialem Davida Chasea "Rodzina Soprano" zakupił Książkę kucharską Rodziny Soprano opracowaną przez Artiego Bucco. Troszkę się zbieraliśmy do wypróbowania przepisów, ale na szczęście się udało i mogliśmy się cieszyć jednym z dań polecanych na niedzielny obiad:)
Jedynym problemem był zakup sera pecorino romano lub parmigiano-reggiano musieliśmy go zastąpić innym zółtym serem.
Cytuję przepis za książką...
Składniki dla 6-8 osób:
- 280 g pieczarek
- duża cebula
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki puree z pomidorów
- 4 listki bazylii
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 3/4 szkl. zielonego groszku
- 450 g makaronu ziti
- sól
- 3/4 szkl. świeżego startego sera pecorino romano lub parmigiano-reggiano
- 3/4 szkl. sera ricotta
- 225 g mozzarelli
Wykonanie:
- Obrane pieczarki płuczemy szybko pod zimną bieżącą wodą, potem odsączamy, lekko suszymy i kroimy w półcentymetrowe plasterki.
- Przygotowujemy sos; posiekaną w kostkę cebulę smażymy na oliwie, aż się przyrumieni. Dodajemy pieczarki i posiekany czosnek, smażymy, aż pieczarki lekko zbrązowieją (około 10 minut). Dodajemy pomidorowe puree, bazylię, sol i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Na koniec dodajemy groszek.
- W dużym garnku zagotowujemy 4 litry osolonej wody. Wrzucamy ziti i gotujemy al dente. Odsączony makaron przekładamy do miski i mieszamy z 2 i 1/4 szklanki sosu i 1/2 szklanki startego sera.
- Połowę makaronu przekładamy do płytkiego naczynia do zapiekania, posypujemy serem ricota, polewamy 3/4 szklanki sosu i posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę. Układamy pozostałą część makaronu, polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. (Zapiekanka może stać w lodówce kilka godzin lub nawet całą noc. Wyjmujemy ja 30 minut przed włożeniem do piekarnika).
- Pieczemy makaron w temperaturze 180 C około 45 minut, potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15-30 minut (sos powinien wrzeć przy krawędziach naczynia). Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy i podajemy po 15 minutach.
Smacznego
*"Książka kucharska rodziny Soprano" Arti Bucco. Świat Książki. Biblioteka Gazety Wyborczej.
Pyszności...uwielbiam makarony!!!
OdpowiedzUsuń