niedziela, 6 maja 2012

Wegetarianska zapiekanka Janice

Jakiś czas temu mężuś zainspirowany serialem Davida Chasea "Rodzina Soprano" zakupił Książkę kucharską Rodziny Soprano opracowaną przez Artiego Bucco. Troszkę się zbieraliśmy do wypróbowania przepisów, ale na szczęście się udało i mogliśmy się cieszyć jednym z dań polecanych na niedzielny obiad:)
Jedynym problemem był zakup sera pecorino romano lub parmigiano-reggiano musieliśmy go zastąpić innym zółtym serem.


Cytuję przepis za książką...
Składniki dla 6-8 osób:
  • 280 g pieczarek
  • duża cebula
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki puree z pomidorów
  • 4 listki bazylii
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3/4 szkl. zielonego groszku
  • 450 g makaronu ziti
  • sól
  • 3/4 szkl. świeżego startego sera pecorino romano lub parmigiano-reggiano
  • 3/4 szkl. sera ricotta
  • 225 g mozzarelli
Wykonanie:
  • Obrane pieczarki płuczemy szybko pod zimną bieżącą wodą, potem odsączamy, lekko suszymy i kroimy w półcentymetrowe plasterki.
  • Przygotowujemy sos; posiekaną w kostkę cebulę smażymy na oliwie, aż się przyrumieni. Dodajemy pieczarki i posiekany czosnek, smażymy, aż pieczarki lekko zbrązowieją (około 10 minut). Dodajemy pomidorowe puree, bazylię, sol i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Na koniec dodajemy groszek.
  • W dużym garnku zagotowujemy 4 litry osolonej wody. Wrzucamy ziti i gotujemy al dente. Odsączony makaron przekładamy do miski i mieszamy z 2 i 1/4 szklanki sosu i 1/2 szklanki startego sera.
  • Połowę makaronu przekładamy do płytkiego naczynia do zapiekania, posypujemy serem ricota, polewamy 3/4 szklanki sosu i posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę. Układamy pozostałą część makaronu, polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. (Zapiekanka może stać w lodówce kilka godzin lub nawet całą noc. Wyjmujemy ja 30 minut przed włożeniem do piekarnika).
  • Pieczemy makaron w temperaturze 180 C około 45 minut, potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15-30 minut (sos powinien wrzeć przy krawędziach naczynia). Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy i podajemy po 15 minutach.
 Smacznego

*"Książka kucharska rodziny Soprano" Arti Bucco. Świat Książki. Biblioteka Gazety Wyborczej.

1 komentarz: