Pomysł zaczerpnęłam z "Kuchni Polskiej" z 1956
Składniki:
- 5 jaj
- 15 dkg cukru
- 10 dkg mąki
- 5 dkg grubo posiekanych migdałów
- 5 dkg startej czekolady
- 1/2 łyżki octu (6%)
- 3 dkg cukru grysiku
- 2 dkg masła
Wykonanie:
- Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę dodając ocet.
- Migdały posiekać.
- Ubić pianę, wyłożyć na żółtka warstwami na przemian: pianę, mąkę, migdały i czekoladę lekko wymieszać.
- Na blasze wyciskać stożkowate ciasteczka, posypać cukrem gdy lekko przestygną, zdejmować szerokim nożem z blachy.
Ps. ja włożyłam do foremek:)
Pozdrawiam
Agea
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz