niedziela, 27 maja 2012

Biszkopciki czekoladowe

Pomysł zaczerpnęłam z "Kuchni Polskiej" z 1956


Składniki:

  • 5 jaj
  • 15 dkg cukru
  • 10 dkg mąki
  • 5 dkg grubo posiekanych migdałów
  • 5 dkg startej czekolady
  • 1/2 łyżki octu (6%)
  • 3 dkg cukru grysiku
  • 2 dkg masła
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę dodając ocet.
  2. Migdały posiekać.
  3. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka warstwami na przemian: pianę, mąkę, migdały i czekoladę lekko wymieszać.
  4. Na blasze wyciskać stożkowate ciasteczka, posypać cukrem gdy lekko przestygną, zdejmować szerokim nożem z blachy.
Ps. ja włożyłam do foremek:)

Pozdrawiam
Agea

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz