niedziela, 6 maja 2012

Bliny babci Wandzi

Dziś coś domowego w sam raz na niedzielne poranne śniadanko. 
Przepis od babci męża a dżemik porzeczkowy od rodziców. 
Czy może być coś bardziej pysznego:)



Przepis na dwa bliny średniej wielkości
Składniki:
  • 5 jaj
  • 1 łyżka cukru pudru
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
Wykonanie:
  • Ubić pianę z 5 białek i 1 łyżką cukru pudru
  • W drugim naczyniu mieszamy mikserem 5 żółtek, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, szczyptę soli i łyżeczkę olejku waniliowego
  • Wkładamy ubitą pianę do drugiego naczynia i delikatnie mieszamy, aż połączą się wszystkie składniki
  • Tak przygotowane ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię, zmniejszamy ogień. Smażymy do zarumienienia ok 35-40 minut w trakcie 1 raz przewracamy.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz