Dziś coś domowego w sam raz na niedzielne poranne śniadanko.
Przepis od babci męża a dżemik porzeczkowy od rodziców.
Czy może być coś bardziej pysznego:)
Przepis na dwa bliny średniej wielkości
Składniki:
- 5 jaj
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szkl. mąki
- 1,5 szkl. mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
Wykonanie:
- Ubić pianę z 5 białek i 1 łyżką cukru pudru
- W drugim naczyniu mieszamy mikserem 5 żółtek, łyżeczkę proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, szczyptę soli i łyżeczkę olejku waniliowego
- Wkładamy ubitą pianę do drugiego naczynia i delikatnie mieszamy, aż połączą się wszystkie składniki
- Tak przygotowane ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię, zmniejszamy ogień. Smażymy do zarumienienia ok 35-40 minut w trakcie 1 raz przewracamy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz