niedziela, 27 maja 2012

Bitki w jarzynach

Przepis wycięty z bardzo starej gazety i znaleziony w starej książce kucharskiej, dlaczego by nie spróbować:)



Składniki:
  • 0,60 kg wieprzowiny bez kości
  • 3 dkg mąki
  • 6 dkg smalcu
  • 2 marchewki
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • kawałek selera (do smaku)
  • 1 cebula
  • 2 kalarepy
  • sól
Wykonanie:
  1. Wieprzowinę umyć, pokroić w plastry, zbić, osolić, otoczyć w mące, zrumienić na gorącym tłuszczu.
  2. Jarzyny umyć, oczyścić, wypłukać, zetrzeć na grubej tarce.
  3. Włożyć do rondla jarzyny i bitki, podlać wodą, dusić razem pod przykryciem tak dlugo, dopóki jarzyny i mięso nie będą miękkie. (około 1,5 godziny).
Pozdrawiam
Agea

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz