niedziela, 27 maja 2012

Pikantny pieczony łosoś

Dobry pomysł na niedzielny obiadek. 
Przepis zaczerpnęłam z Kuchennej Półeczki "Kuchnia meksykańska" Marleny Spieler


Składniki dla 4 osób:
  • 4 steki z łososia
  • plasterki limonki do dekoracji
Marynata
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • szczypta ziela angielskiego, mielonego
  • szczypta cynamonu, mielonego
  • sok z 2 limonek
  • 1-2 łyżki marynaty z puszki marynowanego chilli chipotle lub butelkowanej salsy z chilli chiptle
  • 1/4 łyżeczki kminku, mielonego
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
Do dodania:
  • cząstki pomidora
  • 3 cebulki dymki, drobno posiekane
  • poszatkowana sałata
Wykonanie:
  1. Aby przygotować marynatę, należy drobno posiekać czosnek i umieścić w misce razem z oliwą z oliwek, zielem angielskim, cynamonem, sokiem z limonki, marynatę chipotle, kminkiem i cukrem. Dodać nieco soli i pieprzu i wymieszać, aby składniki połączyły się.
  2. Obtoczyć łososia w mieszance czosnkowej, następnie włożyć do niemetalowego naczynia z marynatą. Odstawić i marynować przez co najmniej 1 godzinę lub całą noc w lodówce.
  3. Przełożyć do rondla i piec pod uprzednio rozgrzanym grillem przez około 3-4 minuty z każdej strony. Można piec również na grillu.
  4. Przed podaniem wymieszać cząstki pomidora z cebulką. Rozłożyć łososia na talerze, obok umieścić sałatkę z pomidorów i poszatkowaną sałatę. Ozdobić plasterkami limonki i od razu podawać.
 Pozdrawiam
Agea

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz