Dobry pomysł na niedzielny obiadek.
Przepis zaczerpnęłam z Kuchennej Półeczki "Kuchnia meksykańska" Marleny Spieler
Składniki dla 4 osób:
- 4 steki z łososia
- plasterki limonki do dekoracji
Marynata
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- szczypta ziela angielskiego, mielonego
- szczypta cynamonu, mielonego
- sok z 2 limonek
- 1-2 łyżki marynaty z puszki marynowanego chilli chipotle lub butelkowanej salsy z chilli chiptle
- 1/4 łyżeczki kminku, mielonego
- szczypta cukru
- sól i pieprz
Do dodania:
- cząstki pomidora
- 3 cebulki dymki, drobno posiekane
- poszatkowana sałata
- Aby przygotować marynatę, należy drobno posiekać czosnek i umieścić w misce razem z oliwą z oliwek, zielem angielskim, cynamonem, sokiem z limonki, marynatę chipotle, kminkiem i cukrem. Dodać nieco soli i pieprzu i wymieszać, aby składniki połączyły się.
- Obtoczyć łososia w mieszance czosnkowej, następnie włożyć do niemetalowego naczynia z marynatą. Odstawić i marynować przez co najmniej 1 godzinę lub całą noc w lodówce.
- Przełożyć do rondla i piec pod uprzednio rozgrzanym grillem przez około 3-4 minuty z każdej strony. Można piec również na grillu.
- Przed podaniem wymieszać cząstki pomidora z cebulką. Rozłożyć łososia na talerze, obok umieścić sałatkę z pomidorów i poszatkowaną sałatę. Ozdobić plasterkami limonki i od razu podawać.
Pozdrawiam
Agea
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz